Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Δεκέμβριος 2021)
 • Δημοσιονομική πολιτική (ο Υπ. Οικ. απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ)
 • Παραχωρήσεις (διαγωνισμός για την επέκταση της σύμβασης της Αττικής Οδού: δημοσιεύματα)
 • Τυχερά παίγνια (πιθανές αλλαγές στον φόρο των κερδών από τυχερά παίγνια: δημοσιεύματα)
 • Μότορ Οϊλ & ΔΕΗ (κοινοπραξία στον τομέα του πράσινου Υδρογόνου)
 • Cenergy Holdings (ο κλάδος καλωδίων ολοκλήρωσε έργο στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ)
 • Coca Cola (ολοκλήρωση της εξαγοράς του 52,7% της Coca Cola Egypt)
 • Eurobank (νέο προϊόν δανείου για πολύ μικρές επιχειρήσεις: δημοσιεύματα)
 • OTE (επαναγορά ιδίων μετοχών)
 • Premia Properties (εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση ομολόγου)
 • Trastor ΑΕΕΑΠ (πλειοδότησε για την απόκτηση οικοπέδου στο Μαρούσι)

 

Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ συνέχισε το ανοδικό του σερί για 5η διαδοχική ημέρα παρά το γεγονός της ρευστοποίησης κερδών μετά το πρόσφατο ράλι. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,57% και έκλεισε στις 955,76 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,54%, FTSE Mid Cap: +0,35%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 114,7εκ. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,55% χάρη στην ανοδική πορεία της Alpha (+1,63%) και της Πειραιώς (+0,71%), ενώ η Eurobank (-0,69%) υπο-απέδωσε. Εκτός τραπεζών, οι μετοχές της Aegean (+3,25%), του ΟΤΕ (+2,07%) και των ΕΛΠΕ (+1,64%) ήταν μεταξύ κερδισμένων της χθεσινής ημέρας. Σημειώνεται ότι η τιμή κλεισίματος EUR 17,29 του ΟΤΕ είναι η υψηλότερη από τις 10 Ιουνίου 2008. Αντιθέτως, η Τέρνα Ενεργειακή (-1,62%), η ΓΕΚ Τέρνα (-1,51%) και ο Σαράντης (-0,91%) ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με αξιόλογες ζημιές. Συνολικά 61 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 59 σημείωσαν πτώση και 29 παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατέγραψε αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο 2021, η οποία αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών από τον Ιανουάριο 2011. Τον Δεκέμβριο 2020, ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός 2,3% (αποπληθωρισμός). Οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν ιδιαίτερα εμφανείς στη Στέγαση (+18% σε ετήσια βάση) λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών (πετρέλαιο θέρμανσης: +34% σε ετήσια βάση, φυσικό αέριο: +136% σε ετήσια βάση, ηλεκτρικό ρεύμα: +45% σε ετήσια βάση) και τις Μεταφορές (+10,9% σε ετήσια βάση) λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων (+22% σε ετήσια βάση) και των αεροπορικών εισιτηρίων (+10,9% σε ετήσια βάση). Αυξημένες τιμές καταγράφηκαν επίσης στα Είδη Διατροφής (+4,3% σε ετήσια βάση) και την Ένδυση/Υπόδηση (+3,0% σε ετήσια βάση). Αντιθέτως, υποχώρηση των τιμών καταγράφηκαν για έναν ακόμα μήνα στις Επικοινωνίες (-2,5% σε ετήσια βάση).

Σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Υπ. Οικ. κ. Σταϊκούρας απέρριψε πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «βρισκόμαστε στην αρχή του έτους, με μεγάλες αβεβαιότητες και μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας στο μέτωπο του πληθωρισμού και της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και της διαμόρφωσης των δημοσιονομικών κανόνων από το 2023. Συνεπώς, δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο. Απαιτείται ευαισθησία, επομένως δεν υπάρχει προοπτική αυτή τη στιγμή για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ».

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου 2021 τη διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης της περιφερειακής οδού Αττικής Οδού (η οποία λήγει το 2024) για 25 χρόνια. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των EUR 2 δισ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews.gr, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου των κερδών από τυχερά παίγνια, καθώς το νέο φορολογικό καθεστώς το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021 οδήγησε σε χαμηλότερα του αναμενόμενου φορολογικά έσοδα (EUR 50εκ έναντι στόχου EUR 80εκ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μείωση των συντελεστών, ευνόησε τους παίκτες του ΟΠΑΠ, καθώς από τα έσοδα της τάξης των EUR 50εκ, τα EUR 35εκ προέρχονται από τις στοιχηματικές και τα EUR 15εκ από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος πριν κατέβαλε τα διπλάσια.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Μότορ Οϊλ και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία Κοινοπραξίας 51% / 49%, η οποίο θα αναλάβει επενδυτικά έργα που σχετίζονται με τον τομέα του πράσινου Υδρογόνου. Η κοινοπραξία θα είναι ο πρώτος κινητήριος μοχλός στην ανάπτυξη της οικονομίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ της ΔΕΗ και αξιοποιώντας το δυναμικό προφίλ και την τεχνογνωσία της Μότορ Οϊλ που είναι ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Κύριος στόχος της Κοινοπραξίας θα είναι η ανάπτυξη έργων για την παραγωγή και αποθήκευση πράσινου Υδρογόνου διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Η Ελληνικά καλώδια, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου κατασκευής και φόρτωσης καλωδίων, κατ’ εκτέλεση της σύμβασης που της ανατέθηκε από την Dominion Energy για τη μερική προμήθεια συστοιχίας καλωδίων για το έργο Coast Virginia Offshore Wind. Σκοπός αυτού του έργου είναι να παρέχει περίπου 2,6 GW καθαρής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νοικοκυριά της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Το έργο θα έχει πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή Hampton Roads ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για ολόκληρη την Πολιτεία της Βιρτζίνια μια βιώσιμη αλλά και αναγκαία ευκαιρία να αποκτήσει καθαρή ενέργεια και να πετύχει τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους. Με αυτή την ανάθεση, η Ελληνικά Καλώδια εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη και του έργου Mayflower Wind στις αρχές του 2020 για την κατασκευή συστοιχίας καλωδίων. Επιπλέον, η ίδρυση της Hellenic Cables America Inc., θυγατρικής πλήρους κυριότητας, παρέχει στους πελάτες της εταιρείας στις ΗΠΑ άμεση υποστήριξη και τεχνογνωσία καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των έργων τους.

H Coca Cola HBC ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 52,7% περίπου της Coca-Cola Bottling Company of Egypt SAE (CCBCE) από την MAC Beverages Limited (MBL) και ορισμένα από τα συνδεδεμένα με αυτήν μέρη έναντι USD 304εκ με την επιφύλαξη ορισμένων προσαρμογών. Ένα επιπλέον ποσό κέρδους μπορεί να καταβληθεί με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της CCBCE το 2021. Η συναλλαγή με την MBL περιλαμβάνει επίσης την πιθανή απόκτηση από την CCH, στην ίδια τιμή ανά μετοχή που θα καταβληθεί στην MBL, ενός επιπλέον μεριδίου περίπου 2,8% από ορισμένους άλλους μετόχους μειοψηφίας. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 42% περίπου της CCBCE από τον πωλητή TCCC, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της CCH στην CCBCE στο 94,7%.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Eurobank σκοπεύει να προσφέρει σύντομα ένα νέο προϊόν δανείου για πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η τράπεζα σκοπεύει να προσφέρει δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων πάγιων περιουσιακών στοιχείων για αυτούς τους πελάτες. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα επιτόκια αυτών των δανείων θα περιλαμβάνουν αύξηση 80 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το προσφερόμενο κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την επαναγορά 376.299 ιδίων μετοχών την περίοδο 10/1/2022-13/1/2022, με μέση τιμή κτήσης EUR 16,8347μετοχή. Μετά και τις προαναφερόμενες αγορές, η εταιρία κατέχει πλέον 10.825.037 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 2,37% του συνόλου των μετοχών της.

Η Premia Properties ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό της δελτίο αναφορικά με την προγραμματισμένη έκδοση κοινού ομολόγου ύψους EUR 100εκ. για εισαγωγή του στο ΧΑΑ μέσω Δημόσιας Προσφοράς (ΔΠ). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το εύρος της απόδοσης θα ανακοινωθεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα η εταιρεία θα ανακοινώσει την τελική απόδοση και το αποτέλεσμα της ΔΠ ενώ στις 26 Ιανουαρίου τα ομόλογα θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ. Η Optima bank είναι μεταξύ των κύριων αναδόχων της έκδοσης.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι πλειοδότησε για την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 1.023 τ.μ επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων, ολικής επιφανείας 2.166 τ.μ, το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου Αττικής επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Το ποσό της πλειοδοσίας για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε EUR 2,35εκ (ήτοι EUR 1.085/τ.μ.)

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

14/01/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

19/01/22 | Δείκτης Ανεργίας ΝΟΕ

20/01/22 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΝΟΕ & Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΝΟΕ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/01/22 | OTE (ΕΓΣ)

19/01/22 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

24/01/22 | Jumbo (έκτακτο μέρισμα EUR 0.385/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

27/01/22 | Μυτιληναίος (Flash Note Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2021)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

19/01/22-21/01/22 | Premia Properties – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 14-01-2022.pdf