Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Στην νέα έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 θα αυξηθεί κατά 6,5% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για +6,1% και πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Ιούνιο για +3,3%) και κατά 4,6% το 2022. Συγκριτικά, στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και 4,3% το 2021 και 2022 αντίστοιχα. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται να μειωθεί στο 15,8% το 2021 και 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μείνει σταθερό στο 7,4%, πέφτοντας στο 5,1% το 2021. Τέλος, ο ΔΤΚ αναμένεται να διαμορφωθεί από -1,3% το 2020 σε ελάχιστο αρνητικό 0.1% το 2021 και θετικός 0,4% το 2022, κάτω από τον πληθωρισμό 2,1% και 1,8% που προβλέπεται στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο 2021. Σε όρους επιφάνειας (τ.μ.) και όγκου (κυβικά μέτρα), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 37% και 27% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε κατά 31% σε βάσει αριθμού αδειών, 57% βάσει επιφάνειας και 50% βάσει όγκου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο 2021 στις 12 Νοεμβρίου, πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Η εταιρία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Σέ άλλα νέα, η Cosmote λάνσαρε τη νέα ψηφιακή υπηρεσία ‘Cosmote Neo’ η οποία προσφέρει την δυνατότητα στους πελάτες κινητής τηλεφωνίας να διαμορφώνουν το πακέτο υπηρεσιών κάθε μήνα. Σύμφωνα με τον ΟTΕ το Cosmote neo είναι οικονομικό σε σχέση με το συμβόλαιο με μέση τιμή από 20-30 ευρώ τον μήνα, ενώ ο πελάτης μπορεί να διακόψει την υπηρεσία στο τέλος του μήνα με μια απλή ηλεκτρονική δήλωση.

Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε την δέσμευσή της για την επίτευξη μηδενικής εκπομπής ρύπων από τις δραστηριότητές της μέχρι το 2040. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η εταιρία θα επενδύσει EUR 250εκ σε δράσεις μείωσης της εκπομπής ρύπων μέσω του 2025 και θα αυξήσει τη χρήση ενέργειας προερχόμενες από πράσινες πηγές ενέργειας, τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού και τη χρήση οικολογικών ψυγείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Δημήτριος Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης αγόρασαν επί πλέον ποσοστό 0,69% στην Ελλάκτωρ, αυξάνοντας την συνολική τους συμμετοχή στο 29,7%. Σημειώνουμε ότι στα τέλη Αυγούστου το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest BV έλεγχε το 29,85% των μετοχών.

Οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΗΡΩΝ (100% θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για να προσφέρουν πρώτες στην Ελληνική αγορά τις μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας (PPAs). Συγκεκριμένα, έχουν ήδη υπογραφεί οι τέσσερις πρώτες συμβάσεις με γνωστούς βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αντίστοιχων συμβάσεων και με άλλους σημαντικούς ομίλους. Δεν ανακοινώθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες.

H Epsilon Net θα πραγματοποιήσει τελικά την έκτακτη ΓΣ στις 3 Νοεμβρίου 2021. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από EUR 0,30 σε EUR 0,075 με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 13.400.000 σε 53.600.000 κοινές ονομαστικές μετοχές (split) και την αντικατάσταση κάθε 1 παλαιάς μετοχής με 4 νέες μετοχές.

Η CPLP Shipping Holdings ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό της δελτίο σχετικά με το νέο εταιρικό ομόλογο ύψους EUR 150εκ που θα εισαχθεί στο ΧΑ. Το ομόλογο είναι εγγυημένο από την Capital Product Partners LP. Το ομόλογο θα προσφερθεί  στους επενδυτές μέσω Δημόσιας Προσφοράς. Οι βασικές ημερομηνίες περιλαμβάνουν τα εξής: 1) Ανακοίνωση εύρους απόδοσης: 15 Οκτωβρίου, 2) Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς: 18 Οκτωβρίου, 3) Λήξη Δημόσιας Προσφοράς & ανακοίνωση τελικής απόδοσης: 20 Οκτωβρίου, 4) Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολόγων στο ΧΑ: 25 Οκτωβρίου. Η Optima bank είναι μεταξύ των αναδόχων της έκδοσης.

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 13-10-2021.pdf