Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Αγορά εργασίας (στόχοι δημιουργίας νέων θέσεων: δημοσιεύματα)
  • Τηλεπικοινωνίες (ολοκλήρωση εξαγοράς της Wind)
  • Μότορ Οϊλ (νέο Αγκυροβόλιο Ανοικτής Θαλάσσης πολλαπλών ναυδέτων)
  • ΔΕΗ (η ΑΠΕ θυγατρική ξεκινάει διαγωνισμό για φωτοβολταϊκό ισχύος 500MW: δημοσιεύματα)
  • Φουρλής (είσοδος στον κλάδο προϊόντων Υγείας και Ευεξίας μέσω συνεργασίας με την Holland & Barret)
  • ΑΔΜΗΕ (10-ετές σχέδιο ανάπτυξης υπό δημόσια διαβούλευση, βασικοί στόχοι)

 

Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ συνέχισε το ανοδικό του σερί για τέταρτη μέρα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει σε υψηλό 7 ετών και τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει έντονη. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,69% και έκλεισε στις 950,38 μονάδες (FTSE Large Cap: +1,66%, FTSE Mid Cap: +2,60%), με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται στα EUR 126εκ από EUR 116εκ την Τρίτη. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,1%, με τις Alpha (+1,99%) και ΕΤΕ (+1,04%) να ξεχωρίζουν. Εκτός τραπεζών, οι μετοχές λιανεμπορίου ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων λόγω θετικής ειδησεογραφίας (Φουρλής +6,24% – είσοδος στον κλάδο προϊόντων ευεξίας, Jumbo +4,99% – ισχυρή επίδοση πωλήσεων το 2021). Αντιθέτως, η Coca-Cola (-0,69%) ήταν η μόνη μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση. Συνολικά 100 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 23 σημείωσαν πτώση και 26 παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας φέτος, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ αλλά και εθνικούς πόρους. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 42.000 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2016-19. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 13,4% τον Νοέμβριο του 2021 έναντι 16,2% τον Νοέμβριο του 2020 και 23,5% τον Νοέμβριο του 2016.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η Wind Hellas ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της στην United Group. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την συγχώνευση της Wind Hellas με την Nova (πρώην Forthnet), με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού παίκτη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και τηλεοπτικού περιεχομένου, με ενοποιημένη στρατηγική, προϊόντα και υπηρεσίες. Η νέα εταιρία αναμένεται να έχει 1,3εκ πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 950χιλ συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο και 460χιλ πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης πίσω από τον ΟΤΕ.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Μότορ Οϊλ ανακοίνωσε ότι το νέο Αγκυροβόλιο Ανοικτής Θαλάσσης πολλαπλών ναυδέτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, στο διυλιστήριο της. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, διευρυμένης αποδοτικότητας που προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στο διυλιστήριο και μπορεί να εξυπηρετήσει πετρελαιοφόρα χωρητικότητας άνω των 300,000 DWT. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια, μέσω παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Μότορ Οϊλ για το 1ο εξάμηνο του 2021, η εταιρεία είχε επενδύσει κατά το πρώτο εξάμηνο ποσό EUR 8,9εκ για την αναβάθμιση του Τερματικού του Διυλιστηρίου και του νέου Αγκυροβολίου Ανοικτής Θαλάσσης για εισαγωγές αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το energypress.gr, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ στις ΑΠΕ), πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την επένδυση ύψους EUR 280εκ που αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού ισχύος 500 MW στα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας. Σημειώνεται ότι ο φωτοβολταϊκός σταθμός των 500 MW έρχεται να προστεθεί στις μονάδες ΑΠΕ που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ,  σύμφωνα με το στόχο που αναθεωρήθηκε μέσα από το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, με αναμενόμενη ολοκλήρωση έως τα μέσα του 2024. Το θεωρούμε ως θετική εξέλιξη για τη ΔΕΗ, καθώς είναι στα πλαίσια των φιλόδοξων στόχων επέκτασης των ΑΠΕ που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

Ο Όμιλος Φουρλής ανακοίνωσε την είσοδό του στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο προϊόντων Υγείας και Ευεξίας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την βρετανική εταιρεία Holland & Barrett. H Holland & Barrett είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στη Μεγάλη Βρετανία και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στον κλάδο Health & Wellness, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα καινοτόμων βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής, αθλητικών συμπληρωμάτων, εξειδικευμένης διατροφής, φυσικών και οργανικών καλλυντικών. Η συνεργασία αφορά την αντιπροσώπευση των προϊόντων της H&B από τον Όμιλο Φουρλή στις αγορές της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στόχος του Ομίλου Φουρλή είναι η ανάπτυξη σε βάθος χρόνου δικτύου 120 φυσικών καταστημάτων, με τα φυσικά καταστήματα να αναπτύσσονται ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό κατάστημα Holland & Barrett εντός του 2022.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο ΑΔΜΗΕ το προσχέδιο του 10ετούς αναπτυξιακού του σχεδίου για τα έτη 2023-32. Το επενδυτικό σχέδιο εστιάζει στη σταθερότητα του συστήματος μέσω της ολοκλήρωσης των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων, έχει προϋπολογισμό EUR 4 δισ. και είναι εμπροσθοβαρές (καθώς το 50% των συνολικών επενδύσεων αναμένεται έως το 2026). Βασικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου είναι: 1) Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής έως το 2024, 2) η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, που αναμένεται έως το 2024, 3) η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοδυτικού Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα έως το 2027, με προϋπολογισμό EUR 2,35 δισ., 4) η διασύνδεση των νησιών του Ιονίου έως το 2025, με κόστος EUR 100 εκ, 5) η διασύνδεση Ελλάδας με την Αίγυπτο, 6) η 2η διασύνδεση με την Ιταλία, 7) η αναβάθμιση της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, μέσω της οποίας η δυναμικότητα μεταφοράς προς την Ελλάδα θα αυξηθεί στα 1.300 MW και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, 8) η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού – SPV για τη διερεύνηση της πιθανής διασύνδεσης με την Αλβανία και 9) η αντικατάσταση των παλαιότερων υποσταθμών υψηλής τάσης.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

13/01/22 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΔΕΚ

14/01/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

19/01/22 | Δείκτης Ανεργίας ΝΟΕ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/01/22 | OTE (ΕΓΣ)

19/01/22 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

24/01/22 | Jumbo (έκτακτο μέρισμα EUR 0.385/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

27/01/22 | Μυτιληναίος (Flash Note Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2021)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 13-01-2022.pdf