Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), μιλώντας σε ένα συνέδριο, ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν από την ενέργεια ήταν απροσδόκητες, αλλά οι επιπτώσεις τους θα είναι προσωρινές και δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες απειλές. Υπογράμμισε ότι η ενέργεια είναι ένα μικρότερο μέρος των σημερινών οικονομιών σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’70 και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να επηρεάσει τόσο την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καταλήγοντας ότι μεσοπρόθεσμα «ούτε βλέπουμε υψηλότερο πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τυχόν αυξήσεις επιτοκίων. Προς το παρόν δεν βλέπουμε αλλαγές που να οδηγούν σε μεγάλη αύξηση του υποκείμενου πληθωρισμού. Οι προβλέψεις μας για το 2022-23 είναι για 1,5-1,6% στην ευρωζώνη». Για την Ελλάδα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα είναι π. 7% φέτος, επιβραδύνοντας στο 4,5-5% το 2022 και ότι οι προοπτικές είναι πολύ θετικές, προσθέτοντας ότι η επαναφορά της Ελλάδας σε επενδυτικό βαθμό (investment grade) το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να επιτευχθεί το επόμενο έτος. Τέλος, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα βρει τρόπους να υποστηρίξει την Ελλάδα (να διατηρήσει την αποδοχή των ΟΕΔ ως εγγύηση) ακόμη και αν δεν επιτύχει η χώρα τον επενδυτικό βαθμό.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), περίπου 250 χιλιάδες έως 300 χιλιάδες ακίνητα είναι έτοιμα να ρευστοποιηθούν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, από φέτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, κ. Αθανασόπουλος, δήλωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση περίπου 40 χιλιάδων-50 χιλιάδων πλειστηριασμών ετησίως, οι οποίοι είναι παρόμοιοι με τα επίπεδα πλειστηριασμών που διεξήχθησαν πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Πρόσθεσε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα των πλειστηριασμών θα καθορίσει επίσης «την επιτυχία των τιτλοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Ηρακλή» καθώς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν θα αποτελέσουν μόνο κίνητρο για τη διευθέτηση αυτών των δανείων, αλλά θα αποτελέσουν επίσης την κύρια πηγή εσόδων για της εταιρείες διαχείρισης αυτών των δανείων, για να επιτύχουν τους στόχους στους οποίους έχουν δεσμευτεί στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews.gr, το ελληνικό δημόσιο δεν προτίθεται να επιτρέψει την αύξηση του μέγιστου ποσού πονταρίσματος των EUR 2,0 για τα ιντερνετικά φρουτάκια αφού αυτό θα συνιστούσε διάκριση εις βάρος των VLTs του ΟΠΑΠ. Σε άλλα νέα, η Betshop  έχει προσφύγει στο ΣτΕ αμφισβητώντας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, βάσει της οποίας θα πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους EUR 30εκ για την περίοδο 2011-2013.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την doValue την πώληση μέρους των mezzanine και junior ομολόγων της τιτλοποίησης Mexico (NPE ύψους EUR 3,2δις). Η τράπεζα πρόσθεσε ότι η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και ότι το χαρτοφυλάκιο θα αναταξινομηθεί ως «Διατηρείται προς Πώληση» το 3ο τρίμηνο, με την ολοκλήρωση της πώλησης και την από-αναγνώριση να αναμένεται για το 4ο τρίμηνο. Επιπλέον, η τράπεζα πρόσθεσε ότι η συναλλαγή δεν θα έχει ουσιώδη επίπτωση στα εποπτικά της κεφάλαια και ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης NPE θα μειωθεί στο 7,3%. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε βελτιώσει τις προβλέψεις της σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της τιτλοποίησης στο κεφάλαιό της, μειώνοντας την εκτίμησή της για τον αρνητικό αντίκτυπο στις 10μβ από 50μβ που ανέμενε αρχικά όταν ξεκίνησε η διαδικασία τον Μάρτιο. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη καθώς αυτή η συναλλαγή φέρνει τον δείκτη NPE της Eurobank σε μονοψήφιο επίπεδο, επιτρέποντας μια περαιτέρω ομαλοποίηση στο ύψος των προβλέψεων από το 2022 και μετά.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Κλείσιμο τιμών Χ.Α. 11-10-2021.pdf