Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Σύμφωνα με πληροφορίες (capital.gr), στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup τα μέλη συζήτησαν τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού και τον πιθανό αντίκτυπό της στην οικονομία της ΕΕ. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι τα μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και να επαναφέρουν τους δημοσιονομικούς κανόνες μόνο μετά την αναθεώρησή τους. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική σε γενικές γραμμές μετά το 2022 όταν λήξει η «γενική ρήτρα διαφυγής» που ισχύει για φέτος και το 2022.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Lagarde, δήλωσε ότι αναμένει ότι το τρέχον σχέδιο αγοράς ομολόγων των EUR 1,85 τρισεκατομμυρίων (PEPP) να συνεχιστεί «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022. Η κα. Lagarde προσέθεσε ότι «αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ακολουθηθεί από μια μετάβαση σε μια νέα μορφή», χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Επανέλαβε ότι η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού φέτος θα είναι προσωρινή προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να δημιουργούμε την προσδοκία ότι η έξοδος (από τα μέτρα)  θα είναι τις επόμενες εβδομάδες, μήνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σταματήσει τα μέτρα στήριξης και την αναστολή των δραστηριοτήτων και μόνο η εμφάνιση μιας παραλλαγής που δεν θα μπορούσε να περιοριστεί από τα υπάρχοντα εμβόλια θα αντιστρέψει αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η Ελλάδα και η EBRD υπέγραψαν χθες ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους EUR 1,0δις για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα ως μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. «Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί την ταχεία έναρξη ενός προγράμματος δανείων για τη δημιουργία σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, υπερδιπλασιάστηκε (+124,5% σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο 2021. Σε όρους επιφάνειας (τ.μ.) και όγκου (κυβικά μέτρα), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 162% και 118% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Τα 800εκ νέες μετοχές της Alpha Services and Holdings που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ της, θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ σήμερα. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές μετοχές της Alpha ανέρχονται πλέον στα 2,346δις.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την Ετ.Γ.Σ. στις 30 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν ένα νέο σχέδιο προαίρεσης μετοχών.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκδώσει νέο επταετές “πράσινο” ομόλογο ύψους EUR 350 εκ. Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο η ΔΕΗ άντλησε EUR 675εκ μέσω πενταετών ομολόγων με ρήτρα αειφορίας, με κουπόνι  3,875% και όρο το επιτόκιο να αυξηθεί κατά 50μ.β. αν η ΔΕΗ δεν πετύχει το στόχο να μειώσει την εκπομπή κατά 40% μέχρι το 2022 έναντι του 2019. Τα έσοδα από το νέο ομόλογο, όπως και για τα προηγούμενα, θα πάνε στην αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμφωνία με τους ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.). H οριστικοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Σημειώνουμε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτή τη στιγμή κατέχει το 50% της ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που λειτουργεί μονάδα παραγωγής ρεύματος ισχύος 147 MW (OCGT) και περιλαμβάνει την γρήγορα αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στην λιανική ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και το 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ που λειτουργεί την μεγάλη σύγχρονη μονάδα παραγωγής ρεύματος ισχύος 432 MW (CCGT). Δεν ανακοινώθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες. Μετά από αυτή την συναλλαγή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι σε θέση να κάνει πλήρη ενοποίηση των δύο εταιριών που το 2020 είχαν έσοδα άνω του EUR 0.5 δις και EBITDA περίπου EUR 25 εκ. Συνολικά, θεωρούμε ότι είναι μία στρατηγική κίνηση για τον όμιλο καθώς στοχεύει στην δημιουργία ενός από τους πιο σημαντικούς καθετοποιημένους παίχτες στην αγορά ενέργειας με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Θυμίζουμε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε πρόσφατα συμμαχία με την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ για την ανάπτυξη νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού ισχύος 877 MW (CCGT).

Σύμφωνα με το energypress.gr, ο επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμων των ΕΛΠΕ δήλωσε ότι το φωτοβολταϊκό 204 MW που είναι υπό κατασκευή στην Μακεδονία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, ο επικεφαλής δήλωσε ότι δίπλα στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα αναπτυχθεί σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες με ισχύ μέχρι 100 MW το οποίο τώρα είναι στην φάση της αδειοδότησης.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στο τακτικό μέρισμα των EUR 0,55/μετοχή για τη χρήση του 2020. Το καθαρό πόσο είναι EUR 0,5225/μετοχή, ενώ οι δικαιούχοι μέτοχοι μπορούν να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Η περίοδος επιλογής για την επανεπένδυση του μερίσματος ξεκινάει από την Πέμπτη, 15.07.2021 και λήγει την Τετάρτη, 28.07.2021, ενώ η τιμή μετατροπής θα προκύψει από το μέσο όρο της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάση όγκου τιμής της μετοχής (VWAP) των πέντε (5) πρώτων ημερών διαπραγμάτευσης της περιόδου επιλογής (δηλαδή από 15.07.2021 έως και 21.07.2021), μειωμένης κατά ποσοστό 3% (ποσοστό έκπτωσης). Η καταβολή του μερίσματος και η εισαγωγή διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα αρχίσει στις 3 Αυγούστου.

Η Φουρλής Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται ΕUR 173,5εκ και στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του Ομίλου στην Ελλάδα. Σκοπός της Trade Estates είναι να δραστηριοποιηθεί αμιγώς σε ακίνητα λιανικής αγοράς μεγάλης επιφάνειας («Big Bοxes») και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της απόκτησης νέων ακινήτων και εκτός Ομίλου Fourlis.

Η μετοχή της Profile Software θα διαπραγματεύεται σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στο τακτικό μέρισμα των EUR 0,049145/μετοχή (προ 5% φόρου) για τη χρήση του 2020. Το καθαρό ποσό ανέρχεται στα EUR 0,047651/μετοχή και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 20 Ιούλιου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 13-07-2021.pdf