Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας (χρονική στιγμή εξόδου: δημοσιεύματα)
 • Δημοσιονομική πολιτική (η κυβέρνηση εξετάζει μειώσεις ΦΠΑ: δημοσιεύματα)
 • Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Εμπορίας και μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου Καβάλας: δημοσιεύματα)
 • Αγορά λιανικής (η Carrefour σκέφτεται να εισέλθει πάλι στην ελληνική αγορά)
 • Έργα ΤΠΕ (6 ενδιαφερόμενοι για την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων)
 • Στοιχεία συναλλαγών ΧΑ για Δεκέμβριο 2021
 • Τράπεζα Πειραιώς (ενδεχόμενη εξαγορά των ελληνικών εργασιών της HSBC: δημοσιεύματα)
 • ΕΧΑΕ (υπογραφή συμφωνίας με το Χρηματιστήριο Αξιών της Βουλγαρίας)
 • ΕΧΑΕ (αύξηση ποσοστού Amber Capital)
 • Σαράντης (μειώθηκε η συμμετοχή της Swedbank Robur Fonder)
 • Epsilon Net (εξαγορά της ελληνικής εταιρίας πληροφορικής CSA)

 

Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ συνέχισε το ανοδικό του σερί χθες, με το Γενικό Δείκτη να αγγίζει υψηλά 2 ετών και τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει ζωηρή. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,76% σκαρφαλώνοντας στις 934,61 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται στα EUR 116εκ από EUR 99εκ την Δευτέρα. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη 3,10%, με τις Alpha (+4,24%) και Πειραιώς (+2,87%) να ξεχωρίζουν. Στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές του Jumbo (+3,65%), του Ελλάκτωρ (+3,52%) και του ΟΠΑΠ (+2,94%). Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της ΕΛΧΑ (-1,04%), της ΕΥΔΑΠ (-0,90%) και της Quest (-0,21%).

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η κυβέρνηση ενδέχεται να μάθει αυτόν τον μήνα πότε η Ελλάδα θα βγει από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, με στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο όσο το δυνατόν νωρίτερα, πιθανότατα τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα δηλαδή με το αρχικό σχέδιο του Ιουνίου 2018 όπως προέβλεπε η συμφωνία του Eurogroup. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα λάβει τις δύο εκκρεμείς δόσεις από τα κέρδη των ΟΕΔ που κατέχονται από την ΕΚΤ και τις τοπικές κεντρικές τράπεζες που αθροίζουν σε EUR 1,5 δισ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ΕΕ η οποία θα κληθεί να εξετάσει εάν έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις της χώρας. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ωστόσο ότι δεν έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις, κυρίως λόγω της πανδημίας, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων για να περιορίσει τις αυξήσεις τιμών. Αναλυτικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «εργαζόμαστε για να δούμε πού θα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις το επόμενο διάστημα, για να δούμε… αν είναι εφικτό να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη μέσω της φορολογίας ώστε να μπορέσουμε να αμβλύνουμε αυτό το αναπόφευκτο κύμα πληθωρισμού».

Σύμφωνα με το energypress.gr, δύο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της εγκατάστασης αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στην Καβάλα πάγωσαν στη διάρκεια του 2021 και αναμένεται να παραμείνουν σε αναμονή το 2022. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο λόγος της καθυστέρησης όσον αφορά τη ΔΕΠΑ είναι η δικαστική διαμάχη με την ELFE, με την απόφαση του Εφετείου να εκκρεμεί και αναμένεται να εκδοθεί έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ για την αποθηκευτική μονάδα Καβάλας, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκρεμεί μέχρι την δημοσιοποίηση της απόφασης της ΡΑΕ για  τον κανονισμό τιμολόγησης που θα καθορίζει και το βαθμό κοινωνικοποίησης του εσόδου.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η γαλλική εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour σκέφτεται να εισέλθει φέτος στην ελληνική αγορά λιανικής, μετά την αποχώρησή της από τη χώρα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά τοπικός συνεργάτης του γαλλικού ομίλου θα είναι η Retail & More, θυγατρική του εισηγμένου ομίλου AVE, η οποία θα έχει το δικαίωμα να δημιουργεί καταστήματα με νέο όνομα και να προσφέρει αποκλειστικά προϊόντα Carrefour.

Σύμφωνα με το capital.gr, 6 ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν προσφορές για το έργο  ψηφιοποίησης των αρχείων του συνόλου των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού EUR 310εκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές υπέβαλλαν o OTE, η Wind με την αμερικανική εταιρεία Iron Mountain, η Vodafone με τις Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R, ο όμιλος Μυτιληναίος με τις εταιρείες Globitel και Master AE, η Unisystems (θυγατρική της Quest) και η Intrasoft International. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 17 Ιανουάριου.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία συναλλαγών του ΧΑ για το μήνα Δεκέμβριο 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 48,8εκ (-46% σε ετήσια βάση), ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων υποχώρησε κατά 48% σε ετήσια βάση στα 37,7χιλ συμβόλαια. Η μέση κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα EUR 65,5δις έναντι EUR 65,7δις τον Νοέμβριο του 2021. Το 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 71,3εκ, αυξημένη κατά 9,7% σε ετήσια βάση, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων ανήλθε στα 48,2χιλ συμβόλαια (+17% σε ετήσια βάση). Τέλος, η μέση κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε στα EUR 61δις το 2021 έναντι EUR 47,5δις το 2020 (αύξηση 29%).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (mοnonews.gr), η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της HSBC για την εξαγορά των ελληνικών εργασιών της HSBC από την Πειραιώς ενδέχεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς έχει προσφέρει EUR 200εκ. για την HSBC Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η HSBC Ελλάδος, η οποία είναι υποκατάστημα της διεθνούς τράπεζας, έχει δάνεια EUR 3 δισ., καταθέσεις EUR 1,6 δισ., 15 υποκαταστήματα και 334 εργαζόμενους.

O Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το Χρηματιστήριο Αξιών της Βουλγαρίας (Bulgarian Stock Exchange-BSE) με αντικείμενο την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό παράγωγων προϊόντων με υποκείμενες αξίες που διαπραγματεύονται στο BSE και συγκεκριμένα Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί επιλεγμένων μετοχών καθώς και του βασικού δείκτη SOFIX. Τα νέα προϊόντα θα διαπραγματεύονται στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η εκκαθάρισή τους θα πραγματοποιείται από την ATHEXClear με το ρόλο του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου υπό τις προϋποθέσεις του Κανονισμού EMIR. Η διαπραγμάτευση και ο διακανονισμός των συναλλαγών θα υλοποιείται σε Ευρώ.

Η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της AMBER Capital Management στο μετοχικό της κεφάλαιο ανήλθε σε 5,02% στις 5 Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με στοιχεία του ΧΑ, η Goldman Sachs (5,34%), το SMALLCAP World Fund (5,09%) και το The London & Amsterdam Trust Co Ltd (5,01%) είναι οι υπόλοιποι μέτοχοι με συμμετοχή άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ.

Ο Όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της Swedbank Robur Fonder AB στο μετοχικό της κεφάλαιο κατήλθε του ορίου του 5% στις 7 Ιανουαρίου 2022 και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 4,81% (δηλαδή 3.363.023 δικαιώματα ψήφου) από 5,01% προηγουμένως. Σύμφωνα με στοιχεία του ΧΑ, η FMR LLC (10,59%), η HOLD Alapkezelo (5,06%) και η Kas Depository Trust Company (5,026%) είναι οι υπόλοιποι ξένοι θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο του Σαράντη.

Η Epsilon Net ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της ελληνικής εταιρίας πληροφορικής CSA έναντι τιμήματος EUR 2,73εκ. Το 2021, η CSA κατέγραψε έσοδα EUR 2,75εκ, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) EUR 455χιλ και κέρδη προ φόρων EUR 380χιλ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν EUR 91χιλ. Η CSA δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας & διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα. H CSA κατέχει ηγετική θέση με μερίδιο πάνω από 50% στη συγκεκριμένη κάθετη αγορά του φαρμάκου και στην εξυπηρέτηση με λύσεις λογισμικού άνω των 5.200 φαρμακείων. Η συγκεκριμένη εξαγορά, αφενός μεν υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της Epsilon Net για είσοδο σε ειδικές κάθετες αγορές, παρέχοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο την διεύρυνση της πελατειακής βάσης, αφετέρου αποτελεί το πρώτο βήμα για την σταδιακή επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας στα συστήματα πληροφορικής για τον τομέα της Υγείας.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

13/01/22 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΔΕΚ

14/01/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

19/01/22 | Δείκτης Ανεργίας ΝΟΕ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/01/22 | OTE (ΕΓΣ)

19/01/22 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

24/01/22 | Jumbo (έκτακτο μέρισμα EUR 0.385/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

27/01/22 | Μυτιληναίος (Flash Note Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2021)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 11-01-2022.pdf