Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,98% και έκλεισε στις 1.074,87 μονάδες (FTSE Large Cap: +1,14%, FTSE Mid Cap: +0,59%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 147,5εκ. υψηλότερα σε σχέση με τα EUR 128,8εκ. την Τετάρτη. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,59%, με οδηγό την Εθνική Τράπεζα (+3,91%) και την Eurobank (+1,52%). Στις υπόλοιπες μετοχές εκτός των τραπεζικών μετοχών, το Jumbo (+6,15%), η Aegean Airlines (+3,04%) και η Βιοχάλκο (+2,91%) ήταν οι κυριότεροι κερδισμένοι. Από την αντίθετη πλευρά, ο OTE (-0,97%), ο Ελλάκτωρ (-0,91%) και η ΓΕΚ Τέρνα (-0,81%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε η Μότορ Οϊλ να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διεκδικήσει επιπλέον κεφάλαια ύψους EUR 5,8δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του REPowerEU.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Δημοσιεύματα του τύπου (capital.gr) αναφέρουν ότι στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφασίστηκε ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) για την διάθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν την άνοιξη – καλοκαίρι 2023, το 77% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2023 (αύξηση 16% σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους). Οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ευρωπαίων παραμένουν ισχυρές, με περισσότερους από τους μισούς να σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από EUR 1.000 ανά άτομο ανά ταξίδι. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των δέκα δημοφιλέστερων προορισμών για τους Ευρωπαίους τουρίστες.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Ο MSCI ανακοίνωσε επίσημα ότι η Μότορ Οϊλ θα προστεθεί στον δείκτη MSCI Greece Standard. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard αποτελείται από εννέα μετοχές, και συγκεκριμένα Eurobank Holdings, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη Societe, η εισαγωγή της Μότορ Οϊλ στον δείκτη μπορεί να φέρει εισροές κεφαλαίων έως και EUR 74εκ.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στο ΧΑ ότι κατείχε στις 09 Φεβρουαρίου 2023 ποσοστό 41,4267% ή 389.208.371 μετοχές της Marfin Investment Group. Μετά την σχετική ανακοίνωσή στις 07 Φεβρουαρίου 2023, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των μετοχών που δεν κατέχει (550.302.377 μετοχές ή 58,5733% των δικαιωμάτων ψήφου) της MIG προς EUR 0,1668/μετοχή. Υπολογίζουμε ότι το κόστος για την Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθει στα EUR 91,8εκ.

Ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα του τύπου (bankingnews, radar) υπαινίσσονται ότι η Deutsche Telekom σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ και ότι η CVC Capital και ένα άλλο αμερικανικό fund έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου/έτους 2022 στις 23 Φεβρουαρίου, πριν από το άνοιγμα του Χ.Α.

Η εταιρεία Μυτιληναίος σε επίσημη ανακοίνωση της ενημερώνει ότι πρόσφατα δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε υποτιθέμενο ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απολύτως αβάσιμα. Σε άλλα σχετικά νέα, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της εταιρείας WATT+VOLT στις 06.02.2023. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της WATT+VOLT, μικρής εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς 2% περίπου, συμφωνήθηκε έναντι συνολικού τιμήματος ύψους EUR 36εκ., εκ των οποίων τα EUR 20εκ. θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές της Μυτιληναίος. Οι εν λόγω μετοχές θα προέλθουν εκ των ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος και θα διατεθούν με τιμή EUR 17/μετοχή. Με τη συναλλαγή, η Μυτιληναίος θα ενισχύσει το μερίδιό της στην λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε άνω του 10%, εδραιώνοντας περαιτέρω την παρουσία της στον τομέα ως ο μεγαλύτερος Ανεξάρτητος Προμηθευτής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με το Energypress, η ELPDISON (κοινοπραξία 50/50% της HELLENiQ ENERGY και της Edison) αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για για την κατασκευή της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στη Θεσσαλονίκη ισχύος 826MW, αυξάνοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση στον τομέα θερμοηλεκτρικής παραγωγής (υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος έχει ολοκληρώσει ένα νέο CCGT ισχύος 826MW και βρίσκεται υπό εντατική θέση για λειτουργία, η Μότορ Οϊλ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατασκευάζουν από κοινού μια μονάδα CCGT ισχύος 877MW στην Κομοτηνή (αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024ε) και πρόσφατα, η κοινοπραξία των ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Ομίλου Κοπελούζου πήρε την FID για μονάδα CCGT ισχύος 840MW στην Αλεξανδρούπολη.

Η Adamas Group Limited που ελέγχεται από τον κ. Κούτρα ανακοίνωσε στο ΧΑ ότι μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιντρακάτ δεν άσκησε τα δικαιώματά της και μείωσε το ποσοστό της στο 3,80% (ή 6.100.610 μετοχές) από 8,13% πριν από την ΑΜΚ.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/02/23 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΔΕΚ

14/02/23 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΔΕΚ & Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων ΔΕΚ

15/02/23 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή IAN

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο/έτος 2022)

14/02/23 | Coca-Cola HBC AG

23/02/23 | OTE

24/02/23 | Πειραιώς Financial Holdings, HELLENiQ ENERGY

09/03/23 | Eurobank Holdings

15/03/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

27/03/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

08/03/23 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

21/03/23 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 1,1550/μετοχή)

Παρουσιάσεις εισηγμένων εταιρειών Χ.Α. (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών)

14/02/23 | Titan Cement Group

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 10-02-2023.pdf