Σημερινοί τίτλοι νέων

  • ΕΚΤ (μελετά αλλαγές στο πρόγραμμα PEPP: δημοσιεύματα)
  • Σχέδιο χρηματοδότησης κυβέρνησης (σχέδιο έκδοσης νέων ομολόγων το 2022: δημοσιεύματα)
  • Συνέντευξη Υπ. Οικ. (αναφορά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων: δημοσιεύματα)
  • Τράπεζες (νέα σχέδια αναδιάρθρωσης δανείων: δημοσιεύματα)
  • Coca Cola (επένδυση στην Αίγυπτο)
  • OTE (αγορά ιδίων μετοχών)
  • ΓΕΚ Τέρνα (λήξη Δημόσιας Προσφοράς για το νέο ομόλογο, ισχυρή ζήτηση σύμφωνα με δημοσιεύματα)

 

Σχόλιο Αγοράς

Σε μία ήσυχη συνεδρίαση, το ΧΑ ολοκλήρωσε την ημέρα με θετικό πρόσημο, εν μέσω αναιμικής συναλλακτικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60% καταλήγοντας στις 898,3 μονάδες (Large Cap: +0,75%, Mid Cap: -0,24%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 44,7εκ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,7% λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Alpha (+2,4%) και την Πειραιώς (+1,4%) το οποίο αντιστάθμισε την αποκόμιση κερδών στη ΕΤΕ (-0,8%). Στις υπόλοιπες μετοχές, η ΜΟΗ (+2,6%), τα ΕΛΠΕ (+2,2%) και o OTE (+2,0%) ήταν μεταξύ των κυριότερων μετοχών που ξεχώρισαν. Αντιθέτως, η Aegean (-1,8%) και ο Σαράντης (-1,7%) υποαπέδωσαν χθες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Bloomberg), η ΕΚΤ μελετά εάν θα τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο επανεπενδύει τις έκτακτες αγορές ομολόγων της για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα αναταραχής των αγορών στο μέλλον. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, θα μπορούσε να επεκτείνει τη χρονική περίοδο κατά την οποία επανεπενδύει στους τίτλους που λήγουν και να εφαρμόσει μεγαλύτερη ευελιξία στη γεωγραφική κατανομή τέτοιων αγορών στο πρόγραμμα PEPP.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Ναυτεμπορική), το σχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης για το 2022 περιλαμβάνει την έκδοση περίπου EUR 10 δισ. νέων ομολόγων. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι το σχέδιο θα είναι εμπροσθοβαρές με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει να ολοκληρωθούν όλες οι εκδόσεις ομολόγων εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Στο ίδιο σχέδιο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει το βραχυπρόθεσμο χρέος της, περιορίζοντας τα έντοκα γραμμάτια, αντικαθιστώντας τα με πιο μακροπρόθεσμες λήξεις ομολόγων ενώ στα σχέδια του 2022 περιλαμβάνεται και η έκδοση πράσινου ομόλογου, το οποίο προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο.

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, ο Υπ. Οικ. κ Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα το συνολικό ποσό του δανείου διάσωσης του ΔΝΤ και ορισμένα από τα διμερή δάνεια της ΕΕ στο 1ο τρίμηνο του 2022, με στόχο να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Ναυτεμπορική), οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας νέων σχεδίων αναδιάρθρωσης για δάνεια που βρίσκονται στο πλαίσιο προγραμμάτων επιδότησης που λήγουν έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο απότομής αύξησης των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα, τα δάνεια στο πλαίσιο των προγραμμάτων κρατικής επιδότησης Γέφυρα Ι&ΙΙ αθροίζουν σήμερα σε π. EUR 7δισ. και λήγουν στο τέλος του έτους, ενώ το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι περίπου το 10-20% αυτών διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν νέα NPEs και για το λόγο αυτό οι τράπεζες εξετάζουν τρόπους στήριξης των πελατών τους.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day, η Coca-Cola HBC σχεδιάζει να επενδύσει USD 1δις στην Αίγυπτο τα επόμενα 5 χρόνια, μετά την συμφωνία εξαγοράς του 94,7% της Coca-Cola Αιγύπτου. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα USD 427εκ, ενώ η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2022.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι την περίοδο 3/12/2021-9/12/2021, απέκτησε συνολικά 216.071 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης EUR 15,5738/μετοχή. Μετά και τις προαναφερόμενες αγορές, η εταιρία κατέχει πλέον 8.961.912 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 1,962% του συνόλου των μετοχών της.

Λήγει σήμερα η Δημόσια Πρόταση της ΓΕΚ Τέρνα για την έκδοση του νέου κοινού ομολόγου της ύψους EUR 300εκ. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος απόδοσης έχει οριστεί από 2,3% έως 2,7% και θα μπορούσε να είναι κατά 0,2% υψηλότερα δεδομένης της ρήτρας αειφορίας. Το Euro2day υποστηρίζει ότι η ζήτηση φαίνεται να είναι ισχυρή τόσο από ιδιώτες όσο και από θεσμικούς επενδυτές (δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες) και ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί. Η Optima bank είναι μεταξύ των κύριων αναδόχων της έκδοσης.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/12/21 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΝΟΕ & Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΟΚΤ

13/12/21 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΣΕΠ

14/12/21 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΟΚΤ

15/12/21 | Δείκτης Ανεργίας ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

10/12/21 | Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΓΣ)

14/12/21 | Τέρνα Ενεργειακή (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

16/12/21 | ΔΕΗ (ΕΓΣ)

17/12/21 | Ιντρακάτ (ΕΓΣ)

24/12/21 | ΕΥΔΑΠ (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

14/12/21 | Προντέα ΑΕΕΑΠ (προμέρισμα EUR 0,11/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

25/11/21-17/12/21 | Attica Bank – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

23/12/21 | Attica Bank (νέες μετοχές από ΑΜΚ)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

08/12/21-10/12/21 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

15/12/21 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 10-12-2021 .pdf