Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών
  • Τράπεζες (Ο Διοικητής της ΤτΕ για τα δάνεια)
  • Αγορά Ενέργειας (επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος: δημοσιεύματα)
  • Τέρνα Ενεργειακή (Διευκρίνιση ότι δεν υφίσταται θέμα πώλησης της εταιρείας)
  • ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (Έκδοση εταιρικού ομολόγου – ξεκινάει σήμερα η Δημόσια Προσφορά)
  • Alpha Services & Holdings (Ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου/9μηνου 2021)
  • Πλαίσιο Computers (Η ΕΓΣ ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου)
  • Performance Technologies (Αποτελέσματα 9μηνου 2021)

 

Σχόλιο Αγοράς

Μετά το γενικό ράλι της Δευτέρας, το ενδιαφέρον ήταν πιο επιλεκτικό στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά με τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει στο επίκεντρο. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,08% (Large Cap FTSE -0,32%), με την αξία των συναλλαγών να παραμένει στο υψηλό επίπεδο των EUR 77εκ με στήριξη από τη ΔΕΗ στην οποία πραγματοποιήθηκε το 40% των συνολικών συναλλαγών. Το κλίμα στις τράπεζες ήταν μέτριο, με τις Eurobank (-1,6%) και ΕΤΕ (-1,3%) να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Πέρα από τις τράπεζες, η Τέρνα Ενεργειακή (+3,7%) και η ΔΕΗ (+2,3%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων. Στον αντίποδα, Jumbo (-2,9%) και Mytilineos (-1,4%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν. Οι μετοχές που επηρεάζονται από την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI (η ανακοίνωση αναμένεται σήμερα μετά το κλείσιμο) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο Υπ. Οικ. κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 1) η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους θεσμούς για να προπληρώσει περίπου EUR 7,1δισ. δανείων προς το ΔΝΤ (EUR 1,8 δισ.) και τις χώρες της ΕΖ (EUR 5,3 δισ. των διμερών δανείων της πρώτης διάσωσης) που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού EUR 228εκ στον προϋπολογισμό σε ετήσια βάση, 2) άλλη βασική προτεραιότητα για το 2022 είναι η έξοδος από το «καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης» που υπόκειται όμως στις δημοσιονομικές και νομισματικές εξελίξεις, 3) πρόδρομοι δείκτες υποδεικνύουν ανάπτυξη υψηλότερη από την προβλεπόμενη για το 2021 (δηλαδή πάνω από 6,1%), αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, 4) εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, 5) οι τρέχουσες αποφάσεις της Eurostat (που δημοσιεύτηκαν στις 21 Οκτωβρίου) δεν υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμπεριλάβει τις εγγυήσεις τoυ προγράμματος Ηρακλής (EUR 20 δισ.) στο χρέος.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας πρότεινε το κράτος να καλύψει μέρος του πιστωτικού κινδύνου για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να κατανεμηθούν πιο ομοιόμορφα στην οικονομία. Είπε συγκεκριμένα ότι «είναι σημαντικό να αναπτυχθούν πιστωτικά προϊόντα που θα κατανείμουν τον κίνδυνο μεταξύ του κράτους και των τραπεζών», προσθέτοντας ότι τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι ασφάλειες εξασφαλίσεων ή πιστώσεων, που θα χρηματοδοτούνται μέσω του Πολυετούς Χρηματοοικονομικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του lockdown επεκτάθηκαν τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επειδή ήταν εγγυημένα από το κράτος, μέσω του Εγγυητικού Ταμείου Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες. «Το τέλος των μέτρων στήριξης δεν πρέπει να σημαίνει πλήρη απόσυρση αυτής της στήριξης προς τις ΜΜΕ», είπε. Η Καθημερινή προσθέτει ότι η πολιτεία ήδη εξετάζει την πρότασή του και εξετάζει τρόπους υλοποίησης αυτής της στρατηγικής.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το Υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος καλύπτοντας πάλι όλους τους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης και κατανάλωση μέχρι 300 kWh. Θυμίζουμε ότι ένα μήνα πριν η κυβέρνηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιδότηση ρεύματος με ποσό EUR 300 εκ. και επί πλέον EUR 200 εκ. για το επίδομα θέρμανσης. Η νέα απόφαση αναμένεται να προσθέσει περίπου EUR 150 εκ. στα μέτρα στήριξης. Όπως και την προηγούμενη φορά, η χρηματοδότηση θα προέλθει από τις δημοπρασίες CO2.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σε συνέχεια σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν δημοσιευμάτων, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται θέμα πώλησης της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει προσελκύσει και συνεχίζει να προσελκύει θεσμικά χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να τοποθετηθούν μετοχικά σε αυτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  διάφορα σχέδια και προτάσεις για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες κι επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε ότι το εύρος της απόδοσης του ομολόγου που θα εισαχθεί στο ΧΑ θα είναι 2,4-2,9%. Η Δημόσια Προσφορά ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Η Optima bank είναι ανάμεσα στους βασικούς αναδόχους.

H Alpha Services & Holdings ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της για το 3ο τρίμηνο/9-μηνο 2021, στις 30 Νοεμβρίου μετά το κλείσιμο της αγοράς. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση στις 17:50 ώρα Ελλάδος.

Οι μέτοχοι της εταιρίας Πλαίσιο ενέκριναν χθες την προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου των EUR 0,17/μετοχή. Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής, η προκύπτουσα μερισματική απόδοση είναι 4,0%.

Η εταιρία Performance Technologies ανακοίνωσε έσοδα EUR 25,7εκ (+30% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 2,8εκ (+44% σε ετήσια βάση) και κέρδη προ φόρων EUR 2,3εκ (+61% σε ετήσια βάση) για το 9μηνο του 2021.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/11/21 | Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ΟΚΤ & Βιομηχανική Παραγωγή ΣΕΠ

12/11/21 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΑΥΓ & Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΣΕΠ

17/11/21 | Δείκτης Ανεργίας ΣΕΠ

Αποκοπή μερίσματος

15/11/21 | OTE (έκτακτο EUR 0,248 από πώληση Telecom Romania)

22/11/21 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,30)

01/12/21 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,1086)

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

10/11/21 | ΟΠΑΠ (1,700,334 νέες μετοχές από επανεπένδυση μερίσματος)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2021)

11/11/21 | Ελληνικά Πετρέλαια, Titan Cement

12/11/21 | OTE

19/11/21 | Πειραιώς Financial Holdings

23/11/21 | ΟΠΑΠ, Φουρλής

24/11/21 | Aegean Airlines

25/11/21 | Eurobank Holdings

29/11/21 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

30/11/21 | Alpha Services and Holdings

07/12/21 | LAMDA Development

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

10/11/21-12/11/21 | ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 10-11-2021 .pdf