Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο επικεφαλής της ΤτΕ Στουρνάρας υποστήριξε ότι: 1) οι προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων «δεν είναι σύμφωνες με την καθοδήγηση μας», 2) υπονόησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ευρωπαϊκά και ελληνικά ομόλογα, και ότι το πρόγραμμα PEPP «θα λήξει τον επόμενο Μάρτιο επί της αρχής όμως θα μπορούσε να παραταθεί, ή και να περικοπεί, ανάλογα με τις συνθήκες χρηματοδότησης» και 3) η οικονομία της ΕΕ δεν βρίσκεται σε φάση στασιμοπληθωρισμού, ενώ η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τη πορεία της μελλοντικής της πολιτικής τον Δεκέμβριο καθώς «προς το παρόν δεν βλέπουμε ανάγκη να αλλάξουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), μιλώντας σε μία εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραβίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια φάση όπου η οικονομία θα επιτύχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1960, προσθέτοντας ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη για πολλά χρόνια. Μεταξύ των λόγων της αισιοδοξίας του, ο κ. Καραβίας ανέφερε: 1) το επίπεδο των πρόδρομων και άλλων οικονομικών δεικτών που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, 2) τη σημαντική βελτίωση  στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών (όλες οι τράπεζες αναμένεται να έχουν μονοψήφιους δείκτες NPE έως τα μέσα του 2022 ), 3) τα άφθονα επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας στο σύστημα και 4) το γεγονός ότι οι εταιρείες που επιβίωσαν της 10ετούς κρίσης έχουν δημιουργήσει περιθώρια για περισσότερη ανάπτυξη.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα ελάφρυνσης τους αυξανόμενου κόστους ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από EUR 200εκ. σε EUR 300εκ καλύπτοντας όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης, ενώ η ΔΕΠΑ (το Δημόσιο ελέγχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%) θα καλύψει οριζοντίως το 25% της αύξησης στο κόστος της. Επί πλέον, η κυβέρνηση θα διπλασιάσει την επιδότηση για το επίδομα θέρμανσης στα EUR 200εκ. Τέλος, σύμφωνα με το energypress.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μηχανισμό που αυτόματα θα επιδοτεί τα τιμολόγια ρεύματος όταν οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Η χρηματοδότηση των ανωτέρω θα γίνει από έσοδα δημοπρασιών CO2.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την RWE για την ίδρυση κοινοπραξίας με σκοπό την κοινή ανάπτυξη ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) με συνολική ισχύ 2 GW σε περίοδο 3 έως 5 έτη στην Ελλάδα. Η κάθε πλευρά θα συνεισφέρει περίπου 1 GW, με την ΔΕΗ να συνεισφέρει 9 φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ 940 MW σε λιγνιτικές εκτάσεις στο Αμύνταιο. Για τον σκοπό αυτό η RWE εξαγόρασε άδειες για φωτοβολταϊκά ιδίου μεγέθους. Τα πρώτα έργα αναμένεται να λειτουργούν το 2023.  Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο JV θα είναι 49%.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners συμφώνησε να είναι βασικός επενδυτής στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, ελέγχοντας μέχρι 10% των μετοχών μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες (mononews.gr), ο επικεφαλής της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της ΕΤΕ κ. Καραμούζης ανέφερε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει 100 νέα έργα που σχετίζονται με το RRF και αφορούν δάνεια ύψους EUR 5δισ. Αυτά συνδέονται κυρίως με την πράσινη ενέργεια, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τράπεζα αναμένει να ξεκινήσει την εκταμίευση δανείων που συνδέονται με αυτά τα έργα ήδη από φέτος.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι την περίοδο 1/10/2021-7/10/2021, αγόρασε συνολικά 240.600 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης EUR 16,0997/μετοχή. Μετά και τις προαναφερόμενες αγορές, η εταιρία κατέχει πλέον 5.289.117 ίδιες μετοχές, ποσοστό 1,158% του συνόλου των μετοχών της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιντρακόμ συμφώνησε την πώληση του 100% της θυγατρικής της Intrasoft στην δανέζικη εταιρία πληροφορικής Netcompany έναντι συνολικού ποσού EUR 235εκ στο οποίο περιλαμβάνονται και ο δανεισμός της εταιρίας. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 4ου τριμήνου 2021, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 08-10-2021.pdf