Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η Fitch θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ την αξιολόγηση της για το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB με θετικές προοπτικές.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το capital.gr, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης εσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να τους εξασφαλίσει ένα συγκεκριμένο περιθώριο κερδοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι, από τον περασμένο Αύγουστο, όλοι οι προμηθευτές προαναγγέλλουν τα τιμολόγια λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας 2 εβδομάδες πριν από κάθε μήνα, στοιχηματίζοντας ουσιαστικά στο πώς θα κινηθεί η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αλλάξουν σύμφωνα με το συμφέρον τους. Με την επιβολή του μηχανισμού σε ισχύ από τον φετινό Νοέμβριο, τα ενδεχόμενα απροσδόκητα κέρδη των προμηθευτών θα φορολογηθούν, ενώ θα αποκατασταθούν οι πιθανές ζημίες. Με την επιβολή αυτού του μηχανισμού, ρυθμίζονται πλέον τα περιθώρια κερδοφορίας τόσο στην προμήθεια όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη μηχανισμός αντιστάθμισης για κάθε τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τα μεταβλητά κόστη της).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με δημοσίευμα (bankingnews), ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM) απορρίπτει το σχέδιο πώλησης ποσοστού 20% της Εθνικής Τράπεζας σε ένα μόνο επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το Δημόσιο Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του 20% της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκαν κατά +7% σε ετήσια βάση, καθώς η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει την τιμή στο μείγμα προϊόντων της σε λογικά επίπεδα. Πιο αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής αυξήθηκαν κατά 8% ετησίως, οι πωλήσεις της Κύπρου και της Βουλγαρίας αυξήθηκαν κατά +19% και +11% αντίστοιχα και τέλος οι δραστηριότητες στη Ρουμανία σημείωσαν μείωση της τάξης του -2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Επιπρόσθετα, στο εννεάμηνο του 2022, οι πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν συνολική αύξηση κατά +11% περίπου σε ετήσια βάση, λόγω εύκολης βάσης σύγκρισης. Πιο αναλυτικά, την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 15% σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν επίσης κατά +23%, οι πωλήσεις στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά +3%, ενώ οι πωλήσεις στη Ρουμανία είναι μειωμένες κατά -1,5%. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση της Jumbo για το επενδυτικό της σχέδιο, ο Όμιλος εστιάζει στη Ρουμανία, σχεδιάζοντας να προσθέσει ένα άλλο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα στο Sibiu, στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ για το 2023, δύο ακόμη υπερ-καταστήματα στη Ρουμανία και ένα υπερ-κατάστημα στην Κύπρο αναμένεται να ανοίξει. Κατά την άποψή μας, η ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων της Jumbo το 9μηνο του 2022 (+11% ετησίως, π. +8,6% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2019), ανοίγει το δρόμο για την Jumbo να υπερβεί την πρόσφατη πρόβλεψη της διοίκησης για το 2022 για αύξηση πωλήσεων +2-5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το bankingnews, τα μικτά έσοδα (GGR) του ΟΠΑΠ από επίγεια παιχνίδια (Στοιχήματα, Λαχεία και VLTs) κατά το οκτάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε EUR 826,8 εκατ. έναντι EUR 492,6 εκατ. το 8μηνο του 2021.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της εταιρεία ΑΔΜΗΕ έλαβε 4 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Αριάδνη Interconnection. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι α) η κοινοπραξία Macquarie/Phaethon, β) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γ) Terna SpA και δ) State Grid Belgium.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα (euro2day), οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-Ιντρακάτ υπέβαλαν τις δεσμευτικές τους προσφορές για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό έως EUR 120,0 εκατ.

Η Μπλε Κέδρος ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος αγοράς έως 4.320.000 ιδίων μετοχών, το οποίο θα λήξει την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Η μέγιστη τιμή ορίστηκε στα EUR 5,00/μετοχή και η ελάχιστη στο EUR 1,00/μετοχή.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/10/22 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΑΥΓ & Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ΣΕΠ

14/10/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΑΥΓ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2022)

25/10/22 | Mytilineos (Trading update)

10/11/22 | HELLENiQ ENERGY, Titan Cement

11/11/22 | Πειραιώς Financial Holdings

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

14/10/22 | Autohellas (ΕΓΣ), Παπουτσάνης (ΕΓΣ)

20/10/22 | ΓΕΚ Τέρνα (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

19/10/22 | ΟΠΑΠ (προμέρισμα EUR 0,30)

01/11/22 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,40)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 07-10-2022.pdf