Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η ΕΚΤ αγόρασε ΟΕΔ αξίας EUR 2,8 δισ. την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας (PEPP), φέρνοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ΟΕΔ της στα EUR 32,18 δισ. Το πρόγραμμα PEPP έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, αλλά η ΕΚΤ εξετάζει τρόπους για να συνεχίσει να αγοράζει ΟΕΔ, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει ακόμη βαθμολογηθεί ως επενδυτικό επίπεδο (investment grade). Σε σχετικές ειδήσεις, το euro2day υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων μόλις ολοκληρωθεί το PEPP, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανή επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων (δηλαδή πιθανή απότομη αύξηση).

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε EUR 812,5εκ στη χθεσινή δημοπρασία 3-μηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ. Το συνολικό δημοπρατούμενο ποσό ήταν EUR 625εκ., ενώ οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα EUR 1.109εκ (η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,77 φορές έναντι 1,39 φορές τον Αύγουστο) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,40% (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία). Ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να δεχτεί σήμερα επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού ύψους EUR 187,5εκ. από τους βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς, με το συνολικό ποσό που θα αντληθεί να αναμένεται να φτάσει το EUR 1,0δις.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου που με την σειρά τους οδηγούν τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού σημαντικά υψηλότερα (η μέση τιμή σήμερα διαμορφώνεται στα EUR 204/MWh με την μέγιστη τιμή EUR 281/MWh), η κυβέρνηση εξετάζει να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από EUR 200εκ. σε EUR 280-300εκ., το οποίο μεταφράζεται σε EUR 40-45/MWh από EUR 30/MWh. Η χρηματοδότηση θα γίνει από έσοδα δημοπρασιών CO2. Επί πλέον, η κυβέρνηση θα διπλασιάσει την επιδότηση και για λογαριασμούς φυσικού αερίου σε περίπου EUR 200εκ. Παρ’ όλα αυτά, οι πάροχοι ηλεκτρισμού ανησυχούν για αύξηση απλήρωτων λογαριασμών και διατήρηση των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας για μεγαλύτερο του αναμενομένου διαστήματος, προβλέποντας ότι τα ανωτέρα μέτρα θα είναι ανεπαρκή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, 5 σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού διαχείρισης απορριμμάτων με μέθοδο ΣΔΙΤ στην Θεσσαλονίκη προϋπολογισμού π.EUR 100εκ. Συγκεκριμένα, στην επόμενη φάση προκρίνονται Τέρνα Ενεργειακή–Τιτάν, Μότορ Οϊλ–Άβαξ–Θαλής, Mytilineos–Μεσόγειος, Ιντρακάτ, Ηλέκτωρ–Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ελλάκτωρ).

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) το Σεπτέμβριο 2021 διπλασιάστηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ανερχόμενη στους 1,7εκ επιβάτες, παραμένοντας 34% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019. Σε επίπεδο 9μήνου, η επιβατική κίνηση στο ΔΑΑ αυξήθηκε κατά 22,5% σε ετήσια βάση στους 8,4εκ επιβάτες, με την κίνηση εξωτερικού να ενισχύεται κατά 20% και την κίνηση εσωτερικού να βελτιώνεται κατά 27% με σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

H εταιρία Jumbo ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 8% σε ετήσια βάση για το 9μηνο του 2021. Το Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 2,5% με οδηγό τις θετικές επιδόσεις των ελληνικών (+6% ετησίως) και κυπριακών (+6% ετησίως) δραστηριοτήτων οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την αδύναμη πορεία των εσόδων στη Ρουμανία (πτώση 1% σε ετήσια βάση) και Βουλγαρία (πτώση 8% σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Eurobank πρόκειται να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την doValue για την τιτλοποίηση NPE του προγράμματος Mexico (ύψους EUR 3,3 δισ.) τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει πρόσφατα αναβαθμίσει την εκτίμησή της ως προς τον αρνητικό αντίκτυπο στα κεφάλαια από τη συναλλαγή, εκτιμώντας ότι η ζημιά θα  περιοριστεί στις 10μβ έναντι 50μβ που ανέμενε προηγουμένως. Pro-forma για τη συναλλαγή, ο δείκτης NPE του ομίλου μειώνεται στο 7,3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί μια απόσχιση ορισμένων υπηρεσιών υποστήριξής της (καταχώριση δεδομένων, KYC, διαχείριση παγίων, διαχείριση προμηθειών και αλληλογραφίας κ.λπ.), προκειμένου να μειώσει περαιτέρω το κόστος της. Συγκεκριμένα, η απόσχιση θα αφορά π. 200 υπαλλήλους των ελληνικών δραστηριοτήτων της (ή περίπου το 2% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων της) και η νέα οντότητα (μόλις ολοκληρωθεί η απόσχιση) θα μπορεί να αναλαμβάνει παρόμοιες υπηρεσίες από τρίτους. Αυτή η διαδικασία είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της τράπεζας για περαιτέρω μείωση του κόστους της.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

Πρωινή ενημέρωση 07-10-2021.pdf