Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Covid-19 (στοιχεία ΕΟΔΥ)
  • ΥΠΟΙΚ (εξετάζεται επιστροφή στις κεφαλαιαγορές αυτόν τον μήνα: δημοσιεύματα)
  • Τραπεζικά επιτόκια (Νοέμβριος 2021)
  • Ενέργεια (εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων: δημοσιεύματα)
  • Αγορά ηλεκτρισμού (στοιχεία Δεκεμβρίου 2021)
  • Φουρλής (απόκτηση νέου εμπορικού πάρκου από τη θυγατρική Trade Estates)

 

Σχόλιο Αγοράς

To ΧΑ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης με μικρές απώλειες λόγω της κατοχύρωσης κερδών σε δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΤΕ, Coca-Cola) οι οποίες είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,26% φθάνοντας τις 905,7 μονάδες (Large Cap: -0,20%, Mid Cap: -0,07%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 42,3εκ. Ο τραπεζικός δείκτης κατάγραψε κέρδη 0,88% λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη Eurobank (+2,5%). Στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν οι μετοχές της ΕλβαλΧαλκόρ (+1,8%), του Τιτάνα (+1,6%) και της Quest (+1,5%). Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές του OTE (-1,4%), της ΕΥΔΑΠ (-1,3%) και της Coca-Cola (-1,2%), οι οποίες κατέγραψαν απώλειες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Μετά το επίπεδο ρεκόρ κρουσμάτων την Τρίτη 4 Ιανουαρίου (50.126 νέα κρούσματα), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν σε 43.386 την Τετάρτη και επιπλέον σε 33.716 κρούσματα χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές αυτόν τον μήνα, εν αναμονή της απόφασης της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 14 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο οίκος είχε αναφέρει πρόσφατα ότι, η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ΟΕΔ έως το 2024, υποστηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μειώνει τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα, πράγμα που σημαίνει ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για το Νοέμβριο, όπου το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο σε μηνιαία βάση στο 0,05%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων μειώθηκε κατά 21μ.β. σε μηνιαία βάση στο 3,73%. Το επιτοκιακό περιθώριο για το σύστημα μειώθηκε κατά 21μ.β. σε μηνιαία βάση στο 3,68%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα τόσο του συνόλου των καταθέσεων όσο και του συνόλου των δανείων παρέμεινε αμετάβλητο σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα το επιτοκιακό περιθώριο για το σύστημα στα υφιστάμενα υπόλοιπα να παραμείνει αμετάβλητο στο 3,47% το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιστάθμιση των αυξήσεων των τιμών που προκάλεσε η διεθνής ενεργειακή κρίση. Η κρατική επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι στοχευμένη και θα ορίζεται σε μηνιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας του προηγούμενου μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το μερίδιο αγοράς των εναλλακτικών παρόχων μειώθηκε στο 35,81% τον Δεκέμβριο του 2021. Λοιπά βασικά στοιχεία: α) Μηνιαία μέση τιμή εκκαθάρισης ανήλθε στα €235,38/MWh, αυξημένη κατά €6,51/MWh σε μηνιαία βάση και κατά €176,45/MWh σε ετήσια. β) Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις 5.535 GWh, αυξημένη κατά 14,4% σε ετήσια βάση. Η Protergia της Μυτιληναίος βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,07%, ακολουθεί η Ήρων της ΓΕΚ-Τέρνα με 6,42% και η Elpedison των ΕΛΠΕ με 6,26%. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική τον Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση φτάνοντας το 64,2%. Όσον αφορά το μείγμα παραγωγής όπως προκύπτει από την αγορά επόμενης ημέρας, το Φυσικό Αέριο κατέχει την πρώτη θέση με 35% του συνόλου (έναντι 39% τον Νοέμβριο 2021), ακολουθούν οι ΑΠΕ με 29% (επίσης 29% τον προηγούμενο μήνα), τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 12% (από 3%), οι Λιγνιτικές και Πετρελαιοκίνητες Μονάδες συνεισέφεραν 8% (από 8%) και 7% (από 8%) αντίστοιχα και τέλος οι Εισαγωγές 9% (από 15%).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Ο Όμιλος Φουρλής ανακοίνωσε ότι η 100% θυγατρική Trade Estates συμφώνησε την απόκτηση ενός νέου εμπορικού πάρκου το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς στο Νέο Φάληρο από την εταιρία Bersenco έναντι συνολικού τιμήματος EUR 18,3εκ. Το Εμπορικό Πάρκο διαθέτει εμπορικές επιφάνειες 14.555 τ.μ. και 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Στα 14 καταστήματα που θα στεγασθούν, συμπεριλαμβάνονται μισθωτές όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Μουστάκας, τα Mc Donald’s κλπ. Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η αποπεράτωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, με την έναρξη λειτουργίας να εκτιμάται για τον Ιούνιο 2022.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/01/22 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΝΟΕ

13/01/22 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΔΕΚ

14/01/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/01/22 | OTE (ΕΓΣ)

19/01/22 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

24/01/22 | Jumbo (έκτακτο μέρισμα EUR 0.385/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

27/01/22 | Μυτιληναίος (Flash Note Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2021)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 07-01-2022.pdf