Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά χθες, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,48% και έκλεισε στις 819,14 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,48%, FTSE Mid Cap: -0,41%) και η αξία των συναλλαγών  διαμορφώθηκε στα EUR 44,4εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 50,8εκ. την Τρίτη. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,52%, κυρίως λόγω της πτώσης της Πειραιώς Financial Holdings (-2,64%) και της Alpha Συμμετοχών (-0,92%). Εκτός των τραπεζικών μετοχών, η Βιοχάλκο (+2,86), η ΔΕΗ (+1,45%) και η ΕΥΔΑΠ (+1,24%) ήταν οι βασικοί κερδισμένοι. Στην αντίθετη πλευρά, ο Σαράντης (-1,61%) και η Ελλάκτωρ (-3,17%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε οι θετικές τάσεις στις διεθνείς αγορές να προσφέρουν στήριξη στο ΧΑ.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με δημοσίευμα (Bloomberg), ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να λάβει το 3,85% (EUR 8,7 δισ.) των νέων κεφαλαίων, που προκύπτουν από την διανομή περίπου EUR 225,0δισ. μη διανεμημένων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

H Fitch θα ανακοινώσει αύριο το βράδυ την αξιολόγηση της για το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB με θετικές προοπτικές.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες EUR 812,5εκατ. μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Πιο αναλυτικά, το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν EUR 625εκατ., ενώ οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε EUR 1.310 εκατ. (2,10x δείκτης κάλυψης έναντι 1,72x τον Αύγουστο) με το επιτόκιο στο 1,35% (έναντι 0,45% στην προηγούμενη δημοπρασία).

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με επίσημη επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προτείνει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επιβολή ανώτατου ορίου σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου (και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο) προτάθηκε από 15 κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο) και αναμένεται να καθοριστεί σε επίπεδο που θα διασφαλίζει ότι οι προμηθευτές φυσικού αερίου δεν στρέψουν την πλάτη τους στην Ευρώπη και θα στέλνουν τα δεξαμενόπλοιά τους σε αγορές της Ασίας, όπου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις το 2022 αναμένεται να φτάσουν τα EUR 19 δισ., από EUR 18,2 δισ. που είχαν καταγραφεί το 2019, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με δημοσίευμα (mononews), ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας να ελέγξει την τράπεζα.

Η Πειραιώς Financial Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα Γ΄ Τριμήνου 2022 την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, πριν από το άνοιγμα του Χ.Α. Η τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους επενδυτές θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 17:30.

Σύμφωνα με το Energypress, η ΔΕΗ πρόκειται να δοκιμάσει τη λειτουργία του νέου λιγνιτικού σταθμού «Πτολεμαΐδα 5» στο τέλος Οκτωβρίου και να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του στις αρχές Ιανουαρίου 2023.

Η  Cenergy ανακοίνωσε πως η Hellenic Cables, ο τομέας καλωδίων της, υπέγραψε σύμβαση που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την παράδοση, την αποθήκευση, την εγκατάσταση, τη σύνδεση, τον τερματισμό, τη δοκιμή και τη θέση σε λειτουργία συστήματος υποβρύχιου export καλωδίου μήκους 105 χλμ. (220kV), καθώς και χερσαίου export καλωδίου (220kV) μήκους 13,5 χλμ., για τη σύνδεση με το δίκτυο υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Γερμανία.

Η Παπουτσάνης ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα EUR 53,0εκατ. (+39% σε ετήσια βάση) στο 9μηνο του 2022. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 55% σε ετήσια βάση στα EUR 34,9εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 66% του κύκλου εργασιών.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/10/22 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΑΥΓ & Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ΣΕΠ

14/10/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΑΥΓ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2022)

25/10/22 | Mytilineos (Trading update)

10/11/22 | HELLENiQ ENERGY, Titan Cement

11/11/22 | Πειραιώς Financial Holdings

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

14/10/22 | Autohellas (ΕΓΣ), Παπουτσάνης (ΕΓΣ)

20/10/22 | ΓΕΚ Τέρνα (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

19/10/22 | ΟΠΑΠ (προμέρισμα EUR 0,30)

01/11/22 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,40)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 06-10-2022.pdf