Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Ελληνική οικονομία (νέα κρατική στήριξη για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: δημοσιεύματα)
  • Τράπεζες (επιτόκια – Μάρτιος 2022)
  • Τράπεζες (έκθεση Fitch)
  • Κατασκευές (διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση παραχώρησης Αττικής Οδού: δημοσιεύματα)
  • Στοιχεία συναλλαγών του ΧΑ – Απρίλιος 2022
  • Jumbo (κύρια σημεία Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης)
  • Jumbo (πωλήσεις – Απρίλιος 2022)
  • Ελλάκτωρ (πιθανές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση: δημοσιεύματα)

 

Σχόλιο Αγοράς

Παρά το θετικό άνοιγμα της συνεδρίασης, το ΧΑ έκλεισε τελικά χθες σε αρνητικό έδαφος ακολουθώντας την έλλειψη διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έχασε 1,32% κλείνοντας στις 888,47 μονάδες (FTSE Large Cap: -1,42%, FTSE Mid Cap: -1,38%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 72εκ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 2,0%, οδηγούμενος από την Εθνική Τράπεζα (-3,79%). Πέρα από τις τράπεζες, η Quest (-5,20%), το Jumbo (-3,49%) και ο Μυτιληναίος (-3,21%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν. Αντίθετα, η Μότορ Οϊλ (+3,27%, φήμες για απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στον Ελλάκτωρ), η Viohalco (+1,01%) και ο Ελλάκτωρ (+0,95%) έκλεισαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Συνολικά 23 μετοχές σημείωσαν κέρδη, 82 σημείωσαν απώλειες και 11 παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες νέα κρατική στήριξη για την προστασία των νοικοκυριών από το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, στους οικιακούς καταναλωτές με ετήσιο εισόδημα έως 45 χιλιάδες ευρώ θα αποζημιωθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων δαπανών στους λογαριασμούς τους για τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, έως 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, ενώ τα υφιστάμενα μέτρα για την παροχή βοήθειας σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα ώστε να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος θα επεκταθούν τους επόμενους δύο μήνες για να καλύψουν όλα τα νοικοκυριά και επίσης καταναλώσεις >300 KWh. Επιπλέον, από τον Ιούλιο του 2022, θα επιβληθεί ανώτατο όριο τόσο στα οικιακά όσο και στα επαγγελματικά τιμολόγια (σύμφωνα με πληροφορίες 145-160 ευρώ/MWh), το οποίο είναι περίπου 50% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα (όμως 30-40% υψηλότερα από πριν από την ενεργειακή κρίση). Όσον αφορά τη χονδρική αγορά, το χρηματιστήριο ενέργειας θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό το μοντέλο-στόχο, ωστόσο όταν η τιμή χονδρικής υπερβαίνει τα 150 ευρώ/MWh, οι διάφορες ενεργειακές μονάδες (λιγνίτη, φυσικού αερίου, πετρελαίου) θα αποζημιώνονται με προκαθορισμένα ποσοστά, με βάση το μεταβλητό κόστος του καθενός. Περισσότερες λεπτομέρειες και η οριστικοποίηση των μέτρων αναμένεται σήμερα το πρωί.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στο 3.78%, λόγω της αύξησης του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου των νέων δανείων, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων. Η αύξηση στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων κατά 23μβ στα νέα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και κατά 5μβ στα στεγαστικά. Όσο αφορά το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε μηνιαία βάση στο 3.46%.

Η Fitch Ratings σε χθεσινή έκθεση της παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς πιστεύει ότι έχουν επαρκείς άμυνες για να αντέξουν τους κινδύνους που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι έχουν  σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, η οποία έχει βελτιώσει τη διαρθρωτική τους ικανότητα να παράγουν κέρδη και θα συμβάλει στη στήριξη της κεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οκτώ ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 έτη. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες είναι: 1) Abertis Infrastructuras, 2) Macquarie και FINCOP, 3) Κοινοπραξία των Vauban, DIF και EGIS, 4) Gruppo Fininc–INC, 5) Κ/Ξ ΓΕΚ Τέρνα-FS ARK Holdco, 6) Κ/Ξ Άκτωρ Παραχωρήσεις-Άβαξ–Adrian Infrastructure, 7) Κ/Ξ Vinci– Mytilineos– Mobility Partner και 8) Κοινοπραξία των Brisa Auto Estradas de Portugal-Rubicone Bidco. Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στο ΔΣ του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που θα προκριθούν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία συναλλαγών του ΧΑ για τον Απρίλιου 2022, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 85,4εκ (-1,7% σε ετήσια βάση), ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων ανήλθε στα 28,5χιλ. (-49% σε ετήσια βάση). Στο τετράμηνο Ιαν-Απρ 2022, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε στα EUR 91,2εκ (+17% σε ετήσια βάση). Η μέση κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε στα EUR 65,5δις τον Απρίλιο 2022 από EUR 63,3δις τον Μάρτιο.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Jumbo κ. Βακάκης ανέφερε ότι το 2022 και το 2023 θα πρέπει να θεωρηθούν χαμένες χρονιές για την εταιρεία, λόγω των εξής δυσμενών παραγόντων: α) ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, β) αύξηση του ενεργειακού κόστους και γ) επίμονα υψηλά κόστη πρώτων υλών και μεταφορικού κόστους, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα διατηρήσει τη προσεκτική στρατηγική διαχείρισης των αποθεμάτων το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ως προς τη μερισματική πολιτική, ο κ. Βακάκης είπε ότι η πληρωμή του υπολοίπου μερίσματος EUR 0,385/μετοχή (απόδοση: 2,6%) για τη χρήση του 2022 θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2022, οδηγώντας σε αύξηση εσόδων κατά 25% σε ετήσια βάση τους πρώτους 4 μήνες του έτους. Πωλήσεις ανά χώρα: α) Οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (εξαιρουμένων των πωλήσεων εντός του ομίλου) αυξήθηκαν κατά 47% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο (+48% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2022) αντανακλώντας τη χαλάρωση των περιορισμών κατά του Covid σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. β) Τα έσοδα της Κύπρου αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και κατά 28% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Απρίλιο λόγω της κατάργησης των περιορισμών κατά του Covid. γ) Η Βουλγαρία σημείωσε αύξηση πωλήσεων 41% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο λόγω των περισσότερων ημερών λειτουργίας (τα καταστήματα Jumbo παρέμειναν κλειστά για 10 ημέρες τον Απρίλιο του 2021), οδηγώντας σε αύξηση κατά 1% των πωλήσεων 4μηνου. δ) Οι πωλήσεις στη Ρουμανία συρρικνώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και κατά 9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2022.

Σύμφωνα με το euro2day που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τους κ. Μπάκο και Καϋμενάκη για την απόκτηση του 30% των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ έναντι EUR 1,75/μετοχή (18% premium με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/05/22 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΜΑΡ & Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΑΠΡ

13/05/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΜΑΡ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (Α’ Τρίμηνο 2022)

12/05/22 | ΕΛΠΕ, Πειραιώς Financial Holdings, ΟΤΕ, Titan, Coca-Cola HBC

17/05/22 | Φουρλής Συμμετοχών

19/05/22 | Premia Properties

25/05/22 | Eurobank Holdings, Lamda Development

26/05/22 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, ΔΕΗ

30/05/22 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

31/05/22 | ΟΠΑΠ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

09/05/22 | Titan Cement International (ΕΓΣ)

12/05/22 | Titan Cement International, Profile (ΤΓΣ)

24/05/22 | ΕλβαλΧαλκόρ (ΤΓΣ)

25/05/22 | OTE, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης (ΤΓΣ)

31/05/22 | Βιοχάλκο, Cenergy Holdings (ΤΓΣ)

02/06/22 | Ελληνικά Χρηματιστήρια, Μυτιληναίος (ΤΓΣ)

06/06/22 | Prodea Investments (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος χρήσης 2021

12/05/22 | Byte Computer (EUR 0,10)

13/05/22 | Entersoft (EUR 0,09)

30/05/22 | Πλαστικά Θράκης

08/06/22 | Ελληνικά Χρηματιστήρια (EUR 0,15)

Παρουσιάσεις εισηγμένων εταιρειών Χ.Α. (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών)

10/05/22 | Πλαίσιο Computers

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 06-05-2022.pdf