Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 το οποίο προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα EUR 1.656εκ το οποίο αντιστοιχεί σε 0,9% του ΑΕΠ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας) έναντι εκτίμησης για έλλειμμα EUR 13.547εκ. (7,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 2021, με την παραδοχή ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% (μετά από 6,1% ανάπτυξη το 2021). Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ, η συσσωρευμένη ανάπτυξη την περίοδο 2021-2022 θα φτάσει το 10,8%, το οποίο σημαίνει θετική αναθεώρηση 0,8% σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο (2022-2025) δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι το 2022 το ΑΕΠ θα καταλήξει να είναι μεγαλύτερο κατά 1,7% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τη μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε μικρή επιδείνωση το Σεπτέμβριο 2021, μετά από 7 μήνες συνεχούς βελτίωσης. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατήλθε στις 109,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 113,0 τον Αύγουστο, λόγω της χειροτέρευσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (-6,7% σε μηνιαία βάση) και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Εντούτοις, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές (+16,4% σε μηνιαία βάση), ενώ το κλίμα παρέμεινε αισιόδοξο στο Λιανικό Εμπόριο  (+3,7% σε μηνιαία βάση) και τις Υπηρεσίες (+1,8% σε μηνιαία βάση). Σε ότι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα στις -38,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από -35,1 μονάδες τον Αύγουστο, λόγω των αυξημένων ανησυχιών των νοικοκυριών για τις αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών αγαθών και βασικών αγαθών και την επιβράδυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού 2022 προβλέπει αύξηση επενδύσεων 23,4% το επόμενο έτος, στα EUR 26δισ. από EUR 21,1δισ. το 2021 και EUR 18,4δισ. το 2019. Το ήμισυ αυτού του ποσού θα προέλθει από τον δημόσιο τομέα και το άλλο μισό από τον ιδιωτικό τομέα, ωθούμενο από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», δηλαδή το ελληνικό RRF.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), στο χθεσινό Eurogroup, τα μέρη συζήτησαν μεταξύ άλλων τις πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις ειδικά στην ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι προσωρινές. Ωστόσο, η ΕΕ θα ετοιμάσει ένα νέο σετ μέτρων «προσωρινών και στοχευμένων» όπως ανακοινώθηκε, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ιδίως στα ενεργειακά αγαθά και το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Οκτωβρίου.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία συναλλαγών του ΧΑ για τον Σεπτέμβριο 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 66εκ (+51% σε ετήσια βάση), ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων ανήλθε στα 56,5χιλ συμβόλαια (+15,5% σε ετήσια βάση). Η μέση κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε στα EUR 64,2δις το Σεπτέμβριο 2021 από EUR 64,7δις τον Αύγουστο 2021 και EUR 44,4δις τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Στο 9μηνο του 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 73,7εκ, αυξημένη κατά 16% σε ετήσια βάση.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το capital.gr, η DAMCO (όμιλος Κοπελούζου) υπέγραψε με την GE συμβόλαιο για την προμήθεια του βασικού εξοπλισμού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (CCGT) που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει φέτος και να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024. Θυμίζουμε ότι είναι το τρίτο τέτοιο εργοστάσιο CCGT που ξεκινάει από ιδιώτη παραγωγό τα τελευταία χρόνια, με την αρχή να γίνεται από την Mytilineos με CCGT ισχύος 826 MW το οποίο θα είναι σε λειτουργία σε λίγους μήνες, και να ακολουθεί η κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα κατασκευάσει CCGT με ισχύ 877 MW μέχρι τις αρχές του 2024. Τέλος, ένα τέταρτο CCGT ισχύος 826 MW είναι πιθανόν από την ELPEDISON με την τελική απόφαση να αναμένεται σύντομα. Οι ιδιώτες παραγωγοί προχωράνε στα έργα καθώς βασίζονται την άνοδο της ζήτησης λόγω οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης μεριδίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντικατάστασης των λιγνιτικών μονάδων που είναι προγραμματισμένο να κλείσουν μέχρι το 2023, ευκαιρίες εξαγωγών, την έγκριση πληρωμών διαθεσιμότητας από την Κομισιόν και τέλος τα οφέλη της καθετοποίησης καθώς οι περισσότερες εταιρίες δραστηριοποιούνται και στην λιανική.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Mytilineos ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια του έκτου διαγωνισμού ΑΠΕ που έλαβε μέρος στην Ιταλία εξασφάλισε 20ετή χρηματοπιστωτική σύμβαση επί διαφορών (CFD) για φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 52,8 MW, στην τιμή EUR 65,17/MWh. Παρ’ ότι δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του έργου, από την τιμή συνάγουμε ότι θα έχει μία υγιή απόδοση κεφαλαίου (IRR), το οποίο είναι σύμφωνο με την στρατηγική της εταιρίας να προχωράει με έργα που προσθέτουν αξία στους μετόχους.

Σε τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα, η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή είπε ότι η έναρξη του έργου αντλησιοταμίευσης π.600 MW στην Αμφιλοχία με προϋπολογισμό π.EUR 500 εκ. θα μπορούσε να γίνει μόλις λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (πιθανόν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους). Ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 3 GW τα επόμενα 5 έτη επαναλήφθηκε, με προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά  (600 MW) λόγω ευκολότερης αδειοδότησης. Σχετικά με τα πλωτά υπεράκτια αιολικά (η Τέρνα Ενεργειακή συνεργάζεται με την OCEAN WINDS που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες για τέτοια έργα), η διοίκηση εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα έχει σημαντικό ποσοστό από τα έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά το θεσμικό πλαίσιο είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

H Cenergy ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Η συνεργασία, η οποία βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης των όρων της, τελεί υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια πολιτεία – ανάθεση που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προγραμματίσει για σήμερα (15:30-17:30) ενημέρωση επενδυτών (Investor Day), όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου και θα παρουσιασθεί το αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου.

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό της δελτίο για την έκδοση και διαπραγμάτευση των warrants της και την έκδοση και διαπραγμάτευση των (αντίστοιχων) μετοχών που πρόκειται να εκδοθούν από την μετατροπή των warrants. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι τα 16,541εκ warrants (που σχετίζονται με τη μετατροπή του DTC)  θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ αύριο. Τα warrants  θα διαπραγματεύονται έως τις 14 Οκτωβρίου, ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα μετατραπούν σε μετοχές. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την μετατροπή τους αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ στις 20 Οκτωβρίου. Τέλος, τα warrants θα έχουν αρχική τιμή διαπραγμάτευσης τα EUR 9,18/ warrant, η οποία είναι ίση με την τιμή άσκησής τους (1 warrants  θα μετατραπεί σε 1 μετοχή).

Η εταιρία Παπουτσάνης ανακοίνωσε πωλήσεις EUR 38,2εκ (+24% σε ετήσια βάση) για το 9μηνο 2021 με οδηγό τις εξαγωγές, η αξία των οποίων αυξήθηκε κατά 55% σε ετήσια βάση στα EUR 22,5εκ (59% των συνολικών πωλήσεων της περιόδου). Ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης σημείωσε ότι η σημερινή συγκυρία των ιστορικά υψηλών ναύλων από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις ευνοούν σημαντικά τις πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων και σαπωνόμαζας της εταιρίας. Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης την διανομή πρόσθετου μερίσματος EUR 0,02/μετοχή (προ 5% φόρου) από τα κέρδη του οικονομικού έτους 2020.

Η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 60% της Intelli Solutions μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας UniSystems έναντι συνολικού τιμήματος EUR 3,8εκ. Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα EUR 5,2εκ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους. Η Intelli Solutions είναι μία καινοτόμος εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με εξειδικευση στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση στις υπηρεσίες Customer Engagement, Απόκτησης και Διατήρησης Πελατών (Customer Onboarding & Customer Retention) και Revenue Assurance.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 05-10-2021.pdf