Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Σε συνέντευξή του στο Mega Channel, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 1) ένα νέο lockdown δεν είναι στα σχέδιά του δεδομένου ότι το εμβόλιο είναι πλέον διαθέσιμο, 2) έχει ήδη εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και το 63% του συνολικού πληθυσμού, 3) οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν από τις αρχές του 2022, 4) ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ, θα εξεταστεί και δεύτερη αύξηση εντός του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), μιλώντας σε συνεδρίαση του ΟΗΕ για τις κλιματικές δράσεις, ο Υπ. Οικ. κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε τα σχέδια της Ελλάδας να εκδώσει πράσινο ομόλογο το δεύτερο εξάμηνο του 2022, επιταχύνοντας την ενσωμάτωση της κλιματικής δράσης στη δημοσιονομική πολιτική και την προώθηση της κλιματικής οικονομίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε EUR 812,5εκ στη χθεσινή δημοπρασία 3-μηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ. Το συνολικό δημοπρατούμενο ποσό ήταν EUR 625εκ., ενώ οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα EUR 1.057εκ (η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,69 φορές έναντι 1,77 φορές τον Οκτώβριο) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,43% (από -0,40% την προηγούμενη δημοπρασία). Ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να δεχτεί σήμερα επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού ύψους EUR 187,5εκ. από τους βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς, με το συνολικό ποσό που θα αντληθεί να αναμένεται να φτάσει το EUR 1,0δις.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Σεπτέμβριο, όπου το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο σε μηνιαία βάση στο 0,05%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων μειώθηκε κατά 37μ.β. σε μηνιαία βάση στο 3,77%. Το επιτοκιακό περιθώριο για το σύστημα μειώθηκε κατά 37μ.β. σε μηνιαία βάση στο 3,72%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε κατά 1μ.β. σε μηνιαία βάση, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο του συνόλου των δανείων μειώθηκε κατά 2μ.β. σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα το επιτοκιακό περιθώριο για το σύστημα στα υφιστάμενα υπόλοιπα να μειωθεί κατά 1μ.β. σε μηνιαία βάση στο 3,53% τον Σεπτέμβριο.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

H Coca-Cola HBC ανακοίνωσε όγκο πωλήσεων 694εκ κιβώτια (+13% σε ετήσια βάση, 5% πάνω από την δική μας και τη μέση εκτίμηση της αγοράς) και καθαρά έσοδα από πωλήσεις ύψους EUR 2.124εκ (+16% σε ετήσια βάση, 4% καλύτερα των εκτιμήσεων) για το 3ο τρίμηνο του 2021. Σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρώντας τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες), τα έσοδα της εταιρίας παρουσίασαν αύξηση 17%, ενώ οι πωλήσεις ανά κιβώτιο ανήλθαν κατά 3,5% ετησίως. Στο 9μηνο του 2021, η εταιρία κατέγραψε όγκο πωλήσεων 1,82δις κιβώτια (+13,5% σε ετήσια βάση) και έσοδα EUR 5,37δις (+15% σε ετήσια βάση). Στην τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του δ’ τριμήνου 2021 εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνουν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ρουμανία) κατά της πανδημίας, ενώ η εταιρία θα συνεχίσει τις αυξήσεις τιμών το 2022 λόγω της εκτιμώμενης αύξησης κατά 8% του κόστους παραγωγής λόγω πιο ακριβών πρώτων υλών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά την ισχυρή ζήτηση από ξένους θεσμικούς που έχουν προσφέρει πάνω από EUR 3 δις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέχρι EUR 1,35 δις, πηγές της εταιρίας είπαν ότι καλύφθηκε και το Ελληνικό βιβλίο προσφορών με βάση την προτεινόμενη κατανομή (15% των νέων μετοχών θα κατανεμηθεί σε αυτή την κατηγορία) που σημαίνει ποσό πάνω από EUR 200 εκ. Με την διαδικασία να ολοκληρώνεται σήμερα, φαίνεται ότι η υπερπροσφορά θα είναι τουλάχιστον τρείς φορές μεγαλύτερη από το ζητούμενο μέγιστο ποσό. Παραθέτουμε το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου: 1) 2 Νοεμβρίου: Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς, 2) 4 Νοεμβρίου: Λήξη Δημόσιας Προσφοράς, 3) 5 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης μετοχών, 4) 10 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς, 5) 16 Νοεμβρίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών.  Θυμίζουμε ότι η Optima Bank είναι ανάμεσα στους αναδόχους της έκδοσης.

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού ΔΣ της, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ανάλυση από τους συμβούλους της των δεσμευτικών προσφορών των ιδιωτών επενδυτών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Το ΔΣ αποφάσισε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους εν λόγω επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το ΔΣ στην επόμενη συνεδρίασή του που ορίστηκε για τις 05.11.2021, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους για την Τράπεζα όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι μέτοχοι της Epsilon Net ενέκριναν στη χθεσινή έκτακτη ΓΣ τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από EUR 0,30 σε EUR 0,075 με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 13.400.000 σε 53.600.000 κοινές ονομαστικές μετοχές (split) και την αντικατάσταση κάθε 1 παλαιάς μετοχής με 4 νέες μετοχές.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 04-11-2021 .pdf