Σχόλιο Αγοράς
Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 943,82 μονάδες (FTSE Large Cap: +1,00%, FTSE Mid Cap: +0,18%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 50,5εκ. από EUR 18,9εκ. την Δευτέρα. Ο τραπεζικός δείκτης ανέβηκε κατά 0,70%, με οδηγό την Eurobank (+0,93%) και την Πειραιώς Financial Holdings (+0,80%). Πέρα από τις τράπεζες, η ΔΕΗ (+4,04%), η Μότορ Οϊλ (+3,02%) και ο Ελλάκτωρ (+2,93%) ήταν οι βασικοί κερδισμένοι. Από την άλλη πλευρά, η Βιοχάλκο (-0,97%), η ΓΕΚ Τέρνα (-0,72%) και η Quest Συμμετοχών (-0,62%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε το ΧΑ να κινηθεί σε αντιστοιχία με τις Ευρωπαϊκές αγορές σήμερα.
Τίτλοι κλαδικών νέων
Σύμφωνα με το euro2day, το ΤΧΣ θα αρχίσει την διάθεση των μεριδίων του στις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2022.
Δημοσιεύματα του τύπου (euro2day) αναφέρουν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραμένει υποτονική λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο εταιρικός δανεισμός θα παραμείνει ο πυλώνας ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και το 2023.
Ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Το μερίδιο αγοράς των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στο 36,7% τον Δεκέμβριο του 2022 (σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας- EnEx). Άλλα βασικά στατιστικά στοιχεία: α) μηνιαία μέση τιμή εκκαθάρισης στα EUR 276,89/MWh, υψηλότερη κατά EUR 49,1/MWh από τον προηγούμενο μήνα και κατά EUR 41,5/MWh σε ετήσια βάση, β) συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις 4.488GWh, μειωμένη κατά 18,9% ετησίως. Πιο αναλυτικά, η Protergia της Μυτιληναίος βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,60%, ακολουθεί ο Ήρων της ΓΕΚ-Τέρνα με 7,03%, η Elpedison της HELLENiQ ENERGY με 6,09% και η NRG της Μότορ Οϊλ με 4,84%. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική τον Δεκέμβριο του 2022 αυξήθηκε κατά 2,0% σε μηνιαία βάση στο 63,29%. Όσον αφορά το μείγμα Παραγωγής που διαπραγματεύεται στην Αγορά επόμενης ημέρας, το Φυσικό Αέριο είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 37% του συνόλου (έναντι 32% τον Νοέμβριο 2022), ακολουθούν οι ΑΠΕ με 24% (έναντι 34% τον προηγούμενο μήνα), οι Υδροηλεκτρικές μονάδες με 3% (έναντι 3%), οι Λιγνιτικές και Πετρελαιοκίνητες Μονάδες συνεισέφεραν 15% (έναντι 8%) και 3% (έναντι 2%) αντίστοιχα και τέλος οι Εισαγωγές 19% (έναντι 20%).
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Fraport Greece (διαχειριστής των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων) ανέφερε ότι η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 31 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2022, σημειώνοντας αύξηση 3,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
Τίτλοι εταιρικών νέων
Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), η Eurobank βρίσκεται ένα βήμα πριν υποβάλει δημόσια προσφορά για την Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, εάν ένας μέτοχος κατέχει ποσοστό 30,0%, θα πρέπει να υποβάλει δημόσια προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχεται επί του παρόντος σε 15,8% και θα αυξηθεί στο 29,2% μετά την ολοκλήρωση της υπό το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών) αγοραπωλησίας με την Wargaming Group Limited για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου 13,41%. Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Eurobank θα εξαγοράσει την Ελληνική Τράπεζα μεσοπρόθεσμα και παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Φουρλής βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιο επενδυτή για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής θυγατρικής του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα (euro2day.gr), εάν οι προσπάθειες αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου δεν πετύχουν, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της τουρκικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στα μέσα του Ιανουαρίου 2023 αναμένεται το άνοιγμα των τριών πρώτων καταστημάτων Holland & Barrett (businessdaily.gr).
Ξεκινά σήμερα η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ύψους έως EUR 100εκ. (η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων λήγει στις 20/01, η άσκηση στις 25/01). Υπενθυμίζεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14 Νοεμβρίου ενέκρινε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους έως EUR 100εκ. με δικαιώματα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους, με τιμή διάθεσης EUR 1,17/μετοχή. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και το επενδυτικό σχέδιο της για την κατασκευή έργων υποδομών, τις παραχωρήσεις, τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων
Μακροοικονομικά
10/01/23 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΝΟΕ & Ποσοστό Ανεργίας ΝΟΕ
Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις
09/01/23 | Intracom Συμμετοχών (ΕΓΣ)
13/01/23 | Trastor ΑΕΕΑΠ (ΕΓΣ)
19/01/23 | ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΕΕΑΠ (ΕΓΣ)
Αποκοπή μερίσματος
11/01/23 | HELLENiQ ENERGY (επιπλέον προμέρισμα EUR 0.25)
30/01/23 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,06858)
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
04/01/23-20/01/23 | Ιντρακάτ – Περίοδος διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων
04/01/23-25/01/23 | Ιντρακάτ – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων
Αποποίηση Ευθύνης
Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.