Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Δείκτης PMI για τον τομέα μεταποίησης (Δεκέμβριος 2021)
  • Κλάδος ηλεκτρισμού (κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος: δημοσιεύματα)
  • Alpha Bank (έλαβε δεσμευτικές προσφορές για το Κυπριακό χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ: δημοσιεύματα)
  • OTE (αγορά ιδίων μετοχών)
  • ΕΛΠΕ (έγκριση διάσπασης της εταιρείας)

 

Σχόλιο Αγοράς

To ΧΑ ξεκίνησε το 2022 με κέρδη, με τη συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο να παραμένει υποτονική. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,62% φθάνοντας τις 898,8 μονάδες (Large Cap: +0,56%, Mid Cap: +0,91%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 26,1εκ. Μικτή η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο (ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,33% ) με την Eurobank (+1,5%) να υπερ-αποδίδει και την ETE (-1,1%) να υπο-αποδίδει. Στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν ο Ελλάκτωρ (+3,1%), η Aegean (+2,4%) και ο ΑΔΜΗΕ (+2,3%). Στον αντίποδα βρέθηκε ο Σαράντης (-1,6%), η Τέρνα Ενεργειακή (-1,3%) και η ΔΕΗ (-1,1%) οι οποίες έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου με απώλειες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες τον Δεκέμβριο 2021, οριακά βελτιωμένος σε σχέση με τις 58,8 μονάδες του Νοεμβρίου, δεικνύοντας τη συνέχιση των θετικών τάσεων για τον εγχώριο μεταποιητικό τομέα για ένα ακόμα μήνα. Ειδικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό και η ζήτηση από την πλευρά των πελατών παρέμεινε έντονη παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σχετικά με τις αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και ορισμένες αναφορές για απροθυμία των πελατών να πραγματοποιήσουν αγορές λόγω της αύξησης των τιμών πώλησης.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει μια πιο στοχευμένη κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πρώτους μήνες του 2022, με στόχο να στηρίξει μόνο την πρώτη κατοικία και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τον Δεκέμβριο ορίστηκε στα EUR 49,5/300 κιλοβατώρες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Η κρατική επιχορήγηση θα ορίζεται σε μηνιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας του προηγούμενου μήνα και θα χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που προκύπτουν από τη δημοπρασία δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (που σύμφωνα με το ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να φτάσουν το EUR 1,5 δισ. το 2022, υποθέτοντας μέση τιμή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα EUR 75).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η Alpha Bank έχει λάβει 4 δεσμευτικές προσφορές για το Κυπριακό χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ ύψους π. EUR 2,2δις που έχει θέσει προς πώληση (project Sky), με τις προσφορές να βρίσκονται εντός της εκτιμώμενης περιμέτρου τιμής της Alpha. Σημειώστε ότι κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση της Alpha είχε υποστηρίξει ότι πιθανότατα η ζημιά της συναλλαγής, η οποία εκτιμάται κάτω από EUR 200εκ, θα εγγραφεί στα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου 2021, ενώ η ελάφρυνση των RWA θα πραγματοποιηθεί το 1ο τρίμηνο του 2022, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι την περίοδο 27/12/2021-31/12/2021, απέκτησε συνολικά 487.678 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης EUR 16,5063/μετοχή. Μετά και τις προαναφερόμενες αγορές, η εταιρία κατέχει πλέον 10.162.172 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 2,225% του συνόλου των μετοχών της.

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε τη διάσπαση της εταιρείας με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας. Η προαναφερθείσα εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/01/22 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΝΟΕ

13/01/22 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΔΕΚ

14/01/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/01/22 | OTE (ΕΓΣ)

19/01/22 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

24/01/22 | Jumbo (έκτακτο μέρισμα EUR 0.385/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

27/01/22 | Μυτιληναίος (Flash Note Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2021)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 04-01-2022 .pdf