Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε θετικό έδαφος χθες, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,24% και έκλεισε στις 1.029,68 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,33%, FTSE Mid Cap: +0,55%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 144,3εκ. υψηλότερα σε σχέση με τα EUR 105,4εκ. την Τετάρτη. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,14%, με οδηγό την Eurobank (+2,68%) και την Πειραιώς Financial Holdings (+2,43%). Από τις μη τραπεζικές μετοχές, ο Σαράντης (+2,67%), η ΔΕΗ (+1,35%) και ο Μυτιληναίος (+1,34%) σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Από την άλλη πλευρά, η Τέρνα Ενεργειακή (-6,27%), η Coca Cola HBC (-1,60%) και η ΓΕΚ Τέρνα (-1,29%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αναμένουμε το ΧΑ να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα σήμερα.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε τη μείωση στο μηδέν του step-up margin (επιπρόσθετο περιθώριο) που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, στα πλαίσια των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα EUR 122,5εκ. Παράλληλα, το EFSF αποφάσισε επίσης να μειώσει το step-up margin στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό ολοκληρώνει τη μείωση του step-up margin στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο ESM θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα το ποσό των EUR 603εκ. περίπου, το οποίο αντιστοιχεί σε κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP & ANFA). Τα νέα είναι θετικά και αναμενόμενα.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε χθες να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50μ.β. και σκοπεύει να τα αυξήσει περαιτέρω κατά 50μ.β. στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική. Το νέο είναι θετικό για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Δεκέμβριο του 2022, όπου το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων αυξήθηκε κατά 17μ.β. σε μηνιαία βάση στο 5,06%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4μ.β. σε μηνιαία βάση στο 0,10%. Επομένως, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 13μ.β. σε μηνιαία βάση στο 4,96%. Το επιτοκιακό περιθώριο για το σύστημα στα υφιστάμενα υπόλοιπα αυξήθηκε κατά 40μ.β. σε μηνιαία βάση στο 4,93% τον Δεκέμβριο. Το νέο είναι θετικό για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) δημοσίευσε τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης για τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα οποία η κίνηση αυξήθηκε κατά 87,2% σε ετήσια βάση σε 1,45 εκατομμύρια επιβάτες, υψηλότερα κατά 3,9% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Δημοσιεύματα του τύπου (powergame) αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να πουλήσει τα offsite ATM της (δηλαδή αυτά που είναι τοποθετημένα εκτός του τραπεζικού δικτύου όπως πολυκαταστήματα, κλινικές, σούπερ μάρκετ) και βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Euronet. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στην Euronet Worldwide Inc έναντι τιμήματος EUR 285εκ. Διατηρούμε την σύσταση Αγορά και την Τιμή Στόχο 23ε των EUR 2,80/μετοχή.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η Alpha Bank είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Project Skyline (χαρτοφυλάκιο ακινήτων) με την κοινοπραξία της Dimand και της Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η Alpha αναμένει ελάφρυνση στα Σταθμισμένα σε Κίνδυνο Στοιχεία Ενεργητικού (RWA) ύψους EUR 300εκ. Διατηρούμε την σύσταση Αγορά και την Τιμή Στόχο 23ε των EUR 1,48/μετοχή.

Σύμφωνα με το mononews, τα ΔΣ της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ έλαβαν χθες την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την κατασκευή της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Αλεξανδρούπολη. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ συμμετέχει με ποσοστό 51% στην κοινοπραξία για την κατασκευή υπερσύγχρονης θερμοηλεκτρικής μονάδας Φυσικού Αερίου με απόδοση 63%, με την ΔΕΠΑ και την οικογένεια Κοπελούζου να ελέγχουν τα υπόλοιπα 29% και 20% αντίστοιχα.

Μετά την πρόσφατη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και η ΔΕΗ ολοκλήρωσαν την ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ, μια κοινοπραξία 51%/49% των δύο εταιρειών, με επίκεντρο την ανάπτυξη έργων Υδρογόνου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Mononews, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η First Sentier ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για τη συναλλαγή πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα. Σε χθεσινή επικοινωνία με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ομάδα των Σχέσεων με Επενδυτές (IR) σχολίασε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες», χωρίς να επιβεβαιώνεται η σύναψη ή μη της συμφωνίας πώλησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (liberal.gr), η Aegean είναι μία από τις τρεις εταιρείες που έχουν υποβάλει προσφορά για τις άγονες αεροπορικές γραμμές στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένονται ενημερώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/02/23 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΔΕΚ

14/02/23 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΔΕΚ & Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων ΔΕΚ

15/02/23 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή IAN

Αγορά

09/02/23 | Ανακοίνωση τριμηνιαίας αναθεώρησης δεικτών MSCI

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο/έτος 2022)

14/02/23 | Coca-Cola HBC AG

23/02/23 | OTE

24/02/23 | Πειραιώς Financial Holdings, HELLENiQ ENERGY

15/03/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

27/03/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Κλείσιμο Τιμών Χ.Α. 03-02-2023.pdf