Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 58,9 μονάδες τον Οκτώβριο 2021, ελαφρά υψηλότερα από τις 58,4 μονάδες του Σεπτεμβρίου, δεικνύοντας τη σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ειδικότερα, η έντονη εισροή νέων παραγγελιών υποστήριξε τη συνολική άνοδο, ωστόσο η αύξηση της παραγωγής περιορίστηκε από τις ελλείψεις σε υλικά και τους ρυθμούς-ρεκόρ του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ, το επιχειρηματικές προσδοκίες παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση τον Οκτώβριο 2021, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη χειροτέρευσε για άλλον ένα μήνα. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε στις 112,4 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 109,7 το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (+5,6% σε μηνιαία βάση) και το Λιανικό Εμπόριο (+10,7% σε μηνιαία βάση). Σε ότι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στις -44,7 μονάδες τον Οκτώβριο από -38,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, λόγω των αυξημένων ανησυχιών των νοικοκυριών για τις αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών αγαθών και βασικών αγαθών αλλά και την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Υπ. Οικ. κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 1) Οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και οι πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται σε όλη τη γκάμα προϊόντων (με εξαίρεση την ενέργεια) στις αρχές του 2022 ενώ  η πτώση των τιμών ενέργειας θα αρχίσει να γίνεται εμφανής από το 2ο τρίμηνο του 2022 και 2) παρά την υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 (έναντι 6,1% της τρέχουσας πρόβλεψης) αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, δεδομένου ότι η χώρα έχει πρωτογενές έλλειμμα που ανέρχεται σε 7,3% του ΑΕΠ.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία συναλλαγών του ΧΑ για το μήνα Οκτώβριο 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 60εκ (+39% σε ετήσια βάση), ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων υποχώρησε κατά 49% σε ετήσια βάση στα 13χιλ συμβόλαια. Η μέση κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα EUR 63,8δις έναντι EUR 64,2δις τον Σεπτέμβριο 2021 και EUR 43,3δις τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Στο 10μηνο του 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 72,4εκ, αυξημένη κατά 18% σε ετήσια βάση.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ με το εξής ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα: 1) 2 Νοεμβρίου: Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς, 2) 4 Νοεμβρίου: Λήξη Δημόσιας Προσφοράς, 3) 5 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης μετοχών, 4) 10 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς, 5) 16 Νοεμβρίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ θα εκδώσει 130-150 εκ. νέες μετοχές με την τιμή προσφοράς να κυμαίνεται μεταξύ EUR 8,50-9,00 (η τιμή θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της Ιδιωτικής Προσφοράς), το οποίο σημαίνει ότι η εταιρία μπορεί να αντλήσει μεταξύ EUR 1,1δις και EUR 1,35δις (π. EUR 1,3 δις μετά την αφαίρεση εξόδων). Σύμφωνα με το ενημερωτικό, τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν την περίοδο 2022-2024 για την χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος ύψους EUR 5 δις που περιλαμβάνει EUR 3,2 δις για ανάπτυξη ΑΠΕ σε Ελλάδα και γειτονικές χώρες και EUR 1,7 δις δαπάνες για συμβατική παραγωγή ενέργειας, λιανική, κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τηλεπικοινωνίες, και σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω της επανεπένδυσης του προμερίσματος των EUR 0,10/μετοχή (προ 5% παρακράτησης φόρου) της εταιρικής χρήσης 2021 είναι EUR 13,20/μετοχή. Η περίοδος εξάσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του προμερίσματος του ΟΠΑΠ (καθαρό ποσό EUR 0,095/μετοχή) θα διαρκέσει έως και τις 4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑMytilineos ήταν μειοδότης στο σιδηροδρομικό έργο Κιάτο – Ροδοδάφνη με προσφορά EUR 57εκ., το οποίο αντιστοιχεί σε έκπτωση 18,3% στον αρχικό προϋπολογισμό.

H Coca Cola HBC θα ανακοινώσει τα στοιχεία πωλήσεων για το γ’ τρίμηνο 2021 αύριο το πρωί, πριν το άνοιγμα της αγοράς. Η εταιρία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Η εταιρία Παπουτσάνης ανακοίνωσε πωλήσεις EUR 38,2εκ (+24% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 4,0εκ (+15% σε ετήσια βάση) για το 9μηνο 2021.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 02-11-2021 .pdf