Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,43% και έκλεισε στις 1.027,25 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,81%, FTSE Mid Cap: -0,36%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα EUR 105,4εκ. από EUR 156,0εκ. την Τρίτη. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,40%, με οδηγό την Eurobank (+3,67%) και την Alpha (+2,94%). Πέρα από τις τράπεζες, η ΔΕΗ (+1,37%), η ΕΥΔΑΠ (+1,14%) και η Coca Cola HBC (+1,08%) ήταν οι κυριότεροι κερδισμένοι. Από την άλλη πλευρά, η Βιοχάλκο (-2,68%), ο Σαράντης (-2,60%) και ο Ελλάκτωρ (-1,43%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε ότι το ΧΑ θα κινηθεί σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την EKT στο επίκεντρο της προσοχής.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με εκτίμηση της, η Eurostat αναμένει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε περαιτέρω τον ρυθμό αύξησης του στο 7,2% τον Ιανουάριο του 2023 από 7,6% τον Δεκέμβριο του 2022, πολύ χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,5%). Το νέο είναι θετικό για την ελληνική οικονομία.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022. Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.150.724, αυξημένος κατά 31.290 άτομα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022 (+0,8%). Το μέσο ποσοστό ανεργίας σημείωσε νέο χαμηλό 12 ετών στο 12,4% το 2022, ακόμη χαμηλότερο από το 2010 (12,9%).

 

Τίτλοι πολιτικών νέων

Σύμφωνα με το euro2day, με βάση δημοσκόπηση που διενήργησε η Marc, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διαμορφώθηκε στο 7,5%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 32,7%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,2% και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,8%.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Capital.gr), η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) χορήγησε στη βουλγαρική Brobet την 16η άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών με ανακοίνωση της στο ΧΑ ενημέρωσε ότι ολοκλήρωσε την τιμολόγηση της έκδοσης πρόσθετων μέσων της κατηγορίας 1 (Αdditional Τier 1 Notes) αορίστου διαρκείας, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους EUR 400εκ. Οι Τίτλοι ΑΤ1 εκδίδονται με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη και απόδοση 11,875%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές. Η έκδοση αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Holdings και συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 120μ.β. Εκτιμούμε ότι τα έξοδα για τόκους θα φτάσουν τα EUR 47,5εκ. ετησίως, τα οποία υπεραντισταθμίζονται από τα υψηλότερα έσοδα τόκων από δάνεια. Διατηρούμε τη σύσταση Αγορά και την Τιμή Στόχο 23ε στο EUR 1,48.

 

Δημοσιεύματα τύπου (euro2day) αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει να χορηγήσει νέα δάνεια ύψους EUR 600,0εκ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τουριστικό κλάδο το 2023, συμφώνως με το 2022.

Σύμφωνα με το Euro2day, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Iberdrola για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 60MW της τελευταίας στη Ρουμανία.

Η εταιρεία REDS, θυγατρική στον τομέα ακίνητης περιουσίας της Ελλάκτωρ, ενημέρωσε ότι προχώρησε στη σύναψη κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού EUR 71,4εκ. για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων καθώς και για τη χρηματοδότηση των έργων του Ομίλου (ανάπτυξη του έργου Kabas και επέκταση του Smart Park). Επιπλέον, σύμφωνα με το capital.gr, η REDS βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση έκτασης 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο Κρήτης και το σχέδιο προβλέπει μια σειρά αναπτύξεων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία (4 και 5 αστέρων), ξενώνες, συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο, παραθεριστικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα και άλλες χρήσεις.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι προέβη στην τελική κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (ot.gr), σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η TUI France και το αεροδρόμιο της Λιλ, ανακοινώθηκε ότι η AEGEAN υπέγραψε 3ετή αποκλειστική συνεργασία με την TUI France. Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λιλ της Γαλλίας παρουσιάστηκε το πτητικό πρόγραμμα θερινών και χειμερινών προορισμών της TUI France για Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο, Βουλγαρία, Κροατία και Μαυροβούνιο κ.λπ. που θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από την AEGEAN με απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο της Λιλ.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/02/23 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΔΕΚ

14/02/23 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΔΕΚ & Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων ΔΕΚ

15/02/23 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή IAN

Αγορά

09/02/23 | Ανακοίνωση τριμηνιαίας αναθεώρησης δεικτών MSCI

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο/έτος 2022)

14/02/23 | Coca-Cola HBC AG

23/02/23 | OTE

24/02/23 | Πειραιώς Financial Holdings, HELLENiQ ENERGY

15/03/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

27/03/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

02/02/23 | Ιντρακάτ (ΑΜΚ)

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 02-02-2023.pdf