Εβδομαδιαία επισκόπηση 26/08/2019 - 02/09/2019

02/09/2019

Στον τομέα της οικονομίας: X.A: Τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου και στο ΧΑ όλα κύλησαν περίπου, όπως τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Με την βοήθεια, κυρίως, των διεθνών αγορών το θετικό κλίμα διατηρήθηκε και σήμερα, με αποτέλεσμα για βασικούς δείκτες να μειωθούν και οι απώλειες του πρώτου 15νθημέρου. Στις 868,10 μονάδες ο ΓΔ με νέα άνοδο σήμερα 1,12% που συνέβαλε στη μείωση των μηνιαίων απωλειών στο 3,5%. Στις 781,99 μονάδες με άνοδο σήμερα 2,11% ο τραπεζικός δείκτης, αλλά με απώλειες 5,58% και στις 2.143,25 ο FTSE25 με πτώση 3,65%.

 

Στον επιχειρηματικό τομέα: Η MYTILINEOS ανακοινώνει πως η θυγατρική της METKA EGN υπέγραψε πρόσφατα 10ετή σύμβαση με την Coles, την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα super market της Αυστραλίας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που θα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Συγκεκριμένα, μέσω τριών ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων της METKA EGN στην Περιφέρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας, θα παράγονται ετησίως 220 GW/h, που θα τροφοδοτούν το ηλεκτρικό σύστημα της Αυστραλίας. Με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περιοριστούν κατά 180.000 τόνους ετησίως.

 

 

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς ξεκινάει νέος γύρος δασμών ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ενδείξεις για επανέναρξη συνομιλιών τον Σεπτέμβριο. Από χθες, κινεζικά προϊόντα ύψους 112 δισ. δολαρίων φορολογούνται με 15% αντί 10% ενώ το Πεκίνο αντέδρασε αυξάνοντας ανάλογα τη φορολόγηση αμερικανικών προϊόντων. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC κινείται οριακά θετικά. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται ελαφρώς ανοδικά (+0,06%), ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,4%.

 

 

 

 

 

 

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο.  O Dow Jones κινήθηκε 0,16% υψηλότερα στις 26.403 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,16% στις 7.962 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,06% στις 2.926 μονάδες.  Για τον Αύγουστο, ο Dow Jones υποχώρησε 1,7%, ο S&P 500 1,8% και ο Nasdaq 2,7%. Η κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στα μέσα Αυγούστου αναστάτωσε τους επενδυτές, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε και από την περαιτέρω αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που θεωρείται μια ισχυρή ένδειξη για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές βλέπουν σημάδια αποκλιμάκωσης της εμπορικής κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύθηκε μια μονάδα βάσης στο 1,53%. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 30ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 1,98%. Την Τετάρτη η απόδοση είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

 

 

 

 

 

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές βλέπουν σημάδια αποκλιμάκωσης της εμπορικής κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύθηκε μια μονάδα βάσης στο 1,53%. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 30ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 1,98%. Την Τετάρτη η απόδοση είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο

 


 

 

 

 Χαμηλότερα κινήθηκε ο χρυσός την Παρασκευή, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες, αλλά σημείωσε κέρδη 6% για τον Αύγουστο καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδο.Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια όπως το πολύτιμο μέταλλο.

 

 

 

 

 

Το νόμισμα της Κίνας έχει υποχωρήσει κατά 3,7% έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο, μπαίνοντας σε πορεία για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 25 ετών, εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το γουάν υποχωρεί ελαφρώς στο trading της Παρασκευής, φτάνοντας στα 7,1481 γουάν ανά δολάριο, ενώ οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αδυναμία τους επόμενους μήνες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας αναζητούν να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις κινεζικές εξαγωγές.


 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές, αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές και εκτιμήσεις μας όπως και τη διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, έχουν δε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

 
Μητροπόλεως 19, 54624 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
Tel . +30 2310 244460   E-mail : zotos@zotos.gr
www.zotos.gr
  
 
   

Downloads

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εβδομαδιαία ενημέρωση
Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
Αγορές Ομολόγων
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ETF's

Follow Us On :