Εβδομαδιαία επισκόπηση 12/03/2019 - 18/03/2019

 Στον τομέα της οικονομίας: X.A:  

Πονηρή εβδομάδα αυτή που ξεκινά σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη από τις 722,12 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 584,65 και τον FTSE25 από τις 1.879,11 μονάδες. για το ΧΑ, με μία εβδομάδα να μεσολαβεί μέχρι το κρίσιμο EwG της προσεχούς Δευτέρας, δανειστές και κυβέρνηση δεν έχουν συμφωνήσει για τοn διάδοχο νόμο Κατσέλη. Η αγορά, όπως και η ελληνική πλευρά γνωρίζουν πως για να επέλθει συμφωνία, θα πρέπει να... ξηλωθούν πολλές από τις αρχικές μαξιμαλιστικές προτάσεις που είχε θέσει η Αθήνα. Οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως οι μεν δανειστές δεν θα ανάψουν το πράσινο φως για τα 970 εκατ., η δε κυβέρνηση πως εάν δεν εξασφαλίσει έστω τα στοιχειώδη, δεν θα μπορεί να πουλήσει στην εκλογική πελατεία της το νέο νόμο πλαίσιο. Οι ξένοι, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ, έχουν εντοπίσει ένα σωρό... παραθυράκια, που δίνουν την ευχέρεια ακόμη και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κερδίσουν «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων τους. Η αγορά επίσης έχει ως κοινό μυστικό το ότι όσο πιο σφικτό είναι το νέο πλαίσιο και όσο λιγότερα... παραθυράκια αφήνει τόσο αυτό θα είναι καλύτερο για τις συστημικές τράπεζες.

Στον επιχειρηματικό τομέα:  Ιασώ: Ολοκληρώθηκε το due diligence. Μετά την 25η Μαρτίου αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Η προσδοκία για υψηλότερο τίμημα από το 1,5 ευρώ ανά μετοχή αλλά και η ανησυχία λόγω της μετοχικής αλλαγής στο Oaktree. Ολοκληρώθηκε ο πολυεπίπεδος έλεγχος (οικονομικός, νομικός, εμπορικός, ακινήτων), που διεξήγαγε το private equity fund Oaktree στον όμιλο Ιασώ και μετά την 25η Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση -σημαντικού- ποσοστού. Παρότι κυκλοφορεί ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ιασώ δικαιολογούν υψηλότερη αποτίμηση από αυτή του 1,5 ευρώ ανά μετοχή, που ενείχε η μη δεσμευτική προσφορά της Oaktree, υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι εξής αιρέσεις: αφενός, η αποτίμηση δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο των οικονομικών επιδόσεων, αφετέρου, έχουν επέλθει, πρόσφατα, μετοχικές αλλαγές στην Oaktree, που δεν είναι γνωστό αν επιφέρουν αλλαγή στρατηγικής.

 

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, εν μέσω αυξημένης φημολογίας ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κρατήσει ήπια στάση στη συνεδρίαση της αυτή την εβδομάδα. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC αμετάβλητος. Aνοδικά (+0,4%) τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη και Μιλάνο. Στην Ευρώπη, στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται οι εξελίξεις του Brexit. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ για ακόμη μία φορά, ενώ έχουν απομείνει μόλις τρεις ημέρες για να πάρει έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο, πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ, την Πέμπτη.

 

 

 

 

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και τον γενικό γραμματέα εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ. Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,54% ή 139 μονάδες στις 25.848, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,5% στις 2.822 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,76% στις 7.688 μονάδες. Στην εβδομάδα ο Dow Jones κέρδισε 1,6%, ο S&P 2,9% και ο Nasdaq 3,8%. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,7%) και Boeing (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola ΕΕΕ 0,00% (-0,9%) και UnitedHealth (-0,8%). 

 

 

Υψηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς και 7ετούς ομολόγου στο 3,81% και 3,1% αντίστοιχα. Αντίθετα, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς υποχώρησε στο 2,63%. Παράλληλα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο στο 2,5% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο 0,08%. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,59%.


 


 

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι προσδοκίες πως η Fed θα αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα την τήρηση διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, υπερίσχυσαν του κλίματος αβεβαιότητας που κυριαρχεί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,6% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,62% υψηλότερα στις 21.584 μονάδες. Κέρδη 2,5% για τον δείκτη Shanghai Composite στις 3.096 μονάδες, 2,9% για τον CSI στις 3.851 μονάδες, υψηλότερα κατά 1% ο δείκτης Hang Seng στις 29.319 μονάδες, κατά 0,16% ο Kospi στις 2.179 μονάδες και κατά 0,3% ο ASX στις 6.283 μονάδες.

 

 

 Mε απώλειες έκλεισε το αργό πετρέλαιο την Παρασκευή, υποχωρώντας μετά από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού διολίσθησε 0,2% στα 58,52 δολάρια το βαρέλι. Για την εβδομάδα, το συμβόλαιο κέρδισε περίπου 4,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 15 Φεβρουαρίου. Υψηλότερα κινήθηκε ο χρυσός την Παρασκευή, λαμβάνοντας στήριξη από την πτώση του δολαρίου. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κινήθηκε 0,6% υψηλότερα στα 1.302 δολάρια ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,3%. Άνοδο 1% κατέγραψε το ασήμι την Παρασκευή, στα 15,324 δολάρια ανά ουγκιά.

 

 

 

Πιέσεις ασκούνται στο δολάριο μετά την κατώτερη της αναμενόμενης βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα καταγράψει άνοδο 0,4%. Το δολάριο υποχωρεί 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1328 δολ. από 1,1307 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το δολάριο κινείται χαμηλότερα 0,2% και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στο 111,55 γεν από 111,71 την Πέμπτη. Επιπλέον, η στερλίνα σημειώνει άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,3268 δολ. από 1,3242 την προηγούμενη μέρα.

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές, αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές και εκτιμήσεις μας όπως και τη διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, έχουν δε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

 
Μητροπόλεως 19, 54624 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
Tel . +30 2310 244460   E-mail : zotos@zotos.gr
www.zotos.gr
  
 
   

Downloads

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εβδομαδιαία ενημέρωση
Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
Αγορές Ομολόγων
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ETF's

Follow Us On :