Εβδομαδιαία επισκόπηση 16/04/2018 -23/04/2018

 

 

Στον τομέα της οικονομίας: Το Χρηματιστήριο αποτιμά τα νέα δεδομένα. Στο μικροσκόπιο των επενδυτών θα βρεθούν οι συναντήσεις και οι εξελίξεις από τη σύνοδο του ΔΝΤ. Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας με ανακοίνωση πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και Eurogroup την Παρασκευή. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος. Εβδομάδα κρίσεως αυτή, που ξεκινά αύριο με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με το Eurogroup της Σόφιας. Εβδομάδα, που κατά γενική εκτίμηση θα κριθούν πολλά που αφορούν στην "ελληνική υπόθεση", καθώς οι όποιες αποφάσεις/μέτρα ληφθούν θα αποτελέσουν βάση για την επίπονη συνέχεια προς τα επόμενα ορόσημα, προς την 20η Αυγούστου. Το διεθνές περιβάλλον, λίγο ως πολύ, όπως μας συνηθίζει από τις αρχές Φεβρουαρίου με τα πάνω του και τα κάτω του- την Παρασκευή ο S&P 500 υποχώρησε 1,16% στις 2.661,95 μονάδες, κοντά στην σημαντική περιοχή των 2.710 και με οριακά θετική απόδοση 0,21% σε εβδομαδιαία μέτρηση και οριακά αρνητική 0,44% από την αρχή του έτους. Άνοδος 5,76% στα 16,88 για το CBOE VIX.Σε αυτό το περιβάλλον θα επιχειρήσουν, από αύριο, πωλητές και αγοραστές να αποτιμήσουν αφενός τα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ αλλά και όσων θα ανακοινωθούν, διαδραματισθούν μέχρι και την Παρασκευή. Οι "αγορές" ...κλειδί για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα αποκαλυπτικά ανέφερε από την Ουάσιγκτον η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με πλούσιο αποκλειστικό παρασκήνιο χρήσιμο (και) χρηματιστηριακά. Mε αυτά τα νεότερα (και) από την Ουάσιγκτον οι traders μπαίνουν αύριο στη μάχη, μετά από ένα ανοδικό 6άρι σερί, που ανακόπηκε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και λόγω της λήξης της απλής σειράς μηνός Απριλίου στα Παράγωγα. 

 

Στον επιχειρηματικό τομέα: Στις 844,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με εβδομαδιαία άνοδο 4,16%, στις 972,46 ο Τραπεζικός Δείκτης με 15,34% και στις 2.180,26 ο FTSE25 επίσης με άνοδο από τα επίπεδα των 2.701 μον. (της Παρασκευής 13/4).  Στα 73,5 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, αυξημένος σημαντικά σε σχέση με των προηγούμενων 1-2 εβδομάδων (και λόγω εορτών Πάσχα) που σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε στην ενεργοποίηση "γρήγορου χρήματος" που κινήθηκε προεξοφλητικά με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Σε γενικές γραμμές, σε εβδομαδιαία πάντα προσέγγιση, η προσέγγιση της διακεκαυμένης ζώνης των 850-860 έστω και οριακά (ενδοσυνεδριακό υψηλό Πέμπτης στις 850,02 μονάδες) ανέδειξε εκείνες τις δυνάμεις των traders που ποντάρουν θετικά στις εξελίξεις που αφορούν στην "ελληνική υπόθεση". Εφτασαν αλλά δεν συνέχισαν πέραν των 850 αφήνοντας περιθώρια στους  short να κλείσουν θέσεις και να μετακυλήσουν άλλες χωρίς μεγάλες απώλειες και με πολύ σημαντική την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Η διόρθωση της Παρασκευής, ήταν σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή εντός παιδιάς και...επιτρεπόμενη μέχρι τα όρια των 831 μονάδων.

  

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήριαΜε μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές στον απόηχο μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Ειδικότερα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η σουηδική Ericsson καθώς οι ζημιές συρρικνώθηκαν στις 837 εκατ. κορόνες έναντι 10,07 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 1,74 δισ. κορόνες. Παράλληλα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9% στις 43,41 δισ. κορόνες. Η μετοχή της Ericsson “εκτοξεύτηκε» 18%.Επιπλέον, καλά αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησε και η βρετανική Reckitt Benckishes με την διοίκηση να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 3,11 δισ. λίρες από 2,64 δισ. πέρυσι.Παράλληλα, η ιρλανδική φαρμακευτική εταιρεία Shire απέρριψε την πρόταση εξαγοράς ύψους 42,4 δισ. βρετανικών λιρών από την ιαπωνική Takeda, η οποία σε αυτή την τρίτη προσπάθεια της, αποτίμησε την εταιρεία σε 46,50 πένες ανά μετοχή.Στο μεταξύ, χαμηλότερα από τις αναμενόμενες ήταν οι τιμές με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι παραγωγοί στη Γερμανία τον Μάρτιο, αν και η ανοδική κίνηση συνεχίζεται.

 

 

 

Apple και ομόλογα έριξαν τη Wall StreetΠτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τη μετοχή της Apple. Συγκεκριμένα, η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού «βούλιαξε» 4,1% μετά από πρόβλεψη της Morgan Stanley ότι οι πωλήσεις iPhones στο γ’ τρίμηνο θα απογοητεύσουν τη Wall Street.Ο αντίχτυπος από την πτώση της Apple μετριάστηκε ως ένα βαθμό από την άνοδο 3,9% της μετοχής της General Electric, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου.Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της General Electric αυξήθηκαν στα 16 σεντς από 14 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 28,66 δισ. δολάρια από 26,88 δισ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μειωμένα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 12 σεντς.Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη νέα άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων.Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό τεσσάρων ετών καθώς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,95% και η απόδοση του 30ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 3,14%.

 

Σχεδόν αμετάβλητες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το ελληνικό 10ετές παρέμεινε στο 4,03%. Υποχώρησαν οι αποδόσεις των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων. Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,19%, του 7ετούς στο 3,67% και του 10ετούς στο 4,03%.Παράλληλα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση στο 0,59%, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,77% ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,28%. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,94%.

 

 

 

 

Χαμηλότερα οι ασιατικές αγορές με το βλέμμα στη Wall. Χαμηλότερα κινούνται οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, μετά τις απώλειες της Παρασκευής, στις μετοχές τεχνολογίας στη Wall Street. Οι αγορές φαίνεται ότι είχαν «σιωπηλή» αντίδραση στην ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές. Ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 0,4%, ενώ ο Topix ήταν αμετάβλητος. Μεταξύ των τομέων, οι ασφαλιστικές, οι τράπεζες και οι ναυτιλιακές ήταν σε θετικό έδαφος, ενώ η τεχνολογία είχε μικτή εικόνα. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες 0,4%, ο Kospi στην Κορέα και ο Shanghai Composite επίσης κατά 0,2%. Ο ASX στην Αυστραλία με κέρδη 0,4%

 

 

 

 

 Εβδομαδιαία άνοδος 1,5% για το αργό. Η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που πυροδότησε ένα tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού ενισχύθηκε 0,1% στα 68,38 δολάρια το βαρέλι. Για την εβδομάδα το συμβόλαιο έκλεισε με άνοδο 1,5%. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο χρυσός για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την Παρασκευή, καθώς η άνοδος του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων πίεσαν το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.338,3 δολάρια ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο έχει καταγράψει πτώση 1,6% από το υψηλό 2,5 ετών των 1.360 δολαρίων στο οποίο σκαρφάλωσε στις 11 Απριλίου

 

 

 

 

  Επιμένει ανοδικά το δολάριο- Νέες πιέσεις στην στερλίνα. Ενισχύεται το δολάριο μετά τη νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με αφορμή τις προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται σε υψηλό δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 2,93%.Το δολάριο ενισχύεται 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2277 δολ. από 1,2344 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,3% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 107,71 γεν από 107,37 την Πέμπτη.Επιπλέον, η στερλίνα υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,4031 από 1,4082 την προηγούμενη μέρα. Οι πιέσεις στην στερλίνα ασκούνται μετά τη δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Αγγλίας Mark Carney ότι "είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους", σημειώνοντας ωστόσο ότι "οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα βγάλουν την απόφασή τους έχοντας την επίγνωση ότι υπάρχουν και άλλες συναντήσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση". Σύμφωνα με αναλυτές, η δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, όπως ανέμενε η αγορά

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές, αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές και εκτιμήσεις μας όπως και τη διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, έχουν δε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

 
Μητροπόλεως 19, 54624 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
Tel . +30 2310 244460   E-mail : zotos@zotos.gr
www.zotos.gr
  
 
   

Downloads

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εβδομαδιαία ενημέρωση
Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
Αγορές Ομολόγων
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ETF's

Follow Us On :