Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 Ημερήσια ενημέρωση

   
 
   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ  20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   2018


ΔΕΙΚΤΕΣ

ΤΙΜΗ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Χ.Α.

848,71

+0,76%

Dow Jones

24.664,89

-0,34%

DAX

12.567,42

-0,19%

CAC 40

5.391,64

+0,21%

ΝIKKEI

22.191,18

+0,15%

ΧΡΥΣΟΣ

1,342,70

 -0,30%

EUR/USD

1,23425

 

 

ΧΑ:Εκτη ημέρα ανόδου με επιστροφή του rotation. Διατηρήθηκε το θετικό μομέντουμ στην εγχώρια αγορά παρά τις αναμενόμενες ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Στις 848 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με δεικτοβαρή blue chips να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη από τις τράπεζες.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Διάταξη που θα προβλέπει μερική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές -για τις οποίες η εφορία έχει προχωρήσει στη δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών-, εφόσον οι οφειλέτες είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί, προανήγγειλε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κορυφώνονται τις επόμενες ώρες οι επαφές στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα. Τόσο από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και από τη συνεδρίαση -εντός της ημέρας- του λεγόμενου Ουάσιγκτον Γκρουπ αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών στα κρίσιμα ανοικτά θέματα όπως είναι αυτό του χρέους, της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος αλλά και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (η οποία με τη σειρά της θα κρίνει και το θέμα του χρέους αλλά και το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης μέτρων και αντίμετρων).

X.A: Κύριος εκφραστής της ήπια επιφυλακτικής κίνησης ο Τραπεζικός κλάδος, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 17,39% και έπρεπε να "χωνευτούν" οι τρέχουσες αποτιμήσεις. Από την άλλη, αυτό δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να προσθέσει στο ενεργητικό του και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (αθροιστικά κέρδη 6,18%), καθώς μέρος των κεφαλαίων μετατοπίστηκε σε επιλεκτικές τοποθετήσεις που αφορούσαν μη Τραπεζικά blue chips, δείχνοντας πιθανή επιστροφή του "rotation".


  ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


 EE:

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενδεικτικά, η φαρμακευτική Novartis ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α’ τριμήνου στα 2,03 δισ. δολάρια έναντι 1,65 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και έσοδα 12,7 δισ. έναντι 11,5 δισ. πέρυσι. Παράλληλα, η βρετανική συνδρομητική τηλεόραση SKY Plc γνωστοποίησε αύξηση 22% στα λειτουργικά κέρδη στο εννεάμηνο και αύξηση εσόδων στα 10,1 δισ. λίρες από 9,59 δισ. πέρυσι.

 

ΗΠΑ: Πτώση στην Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα. Πτώση κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα, στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προσέγγισε τα υψηλά μήνα σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,92% και η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,10%.

ΑΣΙΑ: Τεχνολογικές πιέσεις στις ασιατικές αγορές. Αρνητικά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η προειδοποίηση για τη ζήτηση smartphones που εξέδωσε Taiwan Semiconductor Manufacturing πίεσε σημαντικά τον τεχνολογικό κλάδο.Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκονται επίσης οι σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, όπου μεταξύ άλλων στην ατζέντα βρίσκονται το ελεύθερο εμπόριο, ο προστατευτισμός καθώς και οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις τόσο των ελληνικών όσο και των ευρωπαϊκών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,19%, του 7ετούς στο 3,7% και του 10ετούς στο 4,03%. Επιπλέον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 0,60%, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημείωσε άνοδο στο 1,78% και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,27%. Παράλληλα, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σημειώνει άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,92%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρά το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη, σημειώνοντας πάντως ότι η ανοδική τάση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει ισχυρή και έχει ευρεία βάση χάρη στη σθεναρή εσωτερική και διεθνή ζήτηση.Η γερμανική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά τεσσάρων ετών το αργό. Με απώλειες έκλεισε το αργό πετρέλαιο την Πέμπτη, διαγράφοντας τα κέρδη και υποχωρώντας από τα υψηλά τεσσάρων ετών.  Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού υποχώρησε 0,3% στα 68,29 δολάρια το βαρέλι. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο χρυσός την Πέμπτη, υποχωρώντας από τα υψηλά μιας εβδομάδας στα οποία σκαρφάλωσε την προηγούμενη συνεδρίαση.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: Σε ανοδική τροχιά το δολάριο- Πιέσεις στην τουρκική λίρα. Ενισχύεται το δολάριο καθώς επιμένουν ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό μήνα στο 2,9%, σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης. Το δολάριο ενισχύεται 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2372 δολ. από 1,2375 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης από το 1,2356 δολ. έως το 1,2402.

 

 

 

 

---------------------

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές, αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές και εκτιμήσεις μας όπως και τη διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, έχουν δε απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

 
Μητροπόλεως 19, 54624 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
Tel . +30 2310 244460   E-mail : zotos@zotos.gr
www.zotos.gr
  
 
   

 

 

Downloads

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εβδομαδιαία ενημέρωση
Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες
Αγορές Ομολόγων
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ETF's

Follow Us On :